Theatergroep Unieke Zaken uit Alkmaar maakt en speelt sinds 1990 zinnenprikkelende theaterverhalen voor iedereen die jong is, of zich jong voelt: verhalen die een ode zijn aan de fantasie, het spel en het leven. Vanaf 2021 wordt hun werk naar eigen zeggen echter onmogelijk: na ruim twintig jaar van subsidies afwisselend door de Rijksoverheid en het  Fonds Podiumkunsten (FPK), besloten beide instituten de aanvraag voor de periode 2021-2024 voor 250.000 euro per jaar niet te honoreren.

De afgelopen acht jaar werd Unieke Zaken ondersteund door het Fonds Podiumkunsten, de jaren daarvoor afwisselend door het Rijk via de BIS-regeling en het FPK. Zowel de beoordelaars van de BIS als het FPK onderschrijven dat het werk van Unieke Zaken belangrijk en van grote toegevoegde waarde voor de regio is. Ze erkennen dat het gezelschap een sterk netwerk heeft en een groot bereik onder een omvangrijk publiek. Het FPK acht het op basis van de plannen 2021-2024 dan ook aannemelijk dat Unieke Zaken dit publieksbereik zal continueren en de beoogde groei zal realiseren.

En blijkbaar wordt gedacht dat het Alkmaarse theatergezelschap dat ook zonder subsidie kan. Dit betekent dat de ruim 250.000 euro die het gezelschap jaarlijks ontving per 1 januari 2021 vervalt.

Unieke Zaken speelt aankomend seizoen desondanks een boordevol programma met de geplande reprises van Ieorg Idur en Apollo 11 en de nieuwe productie Tafeltheater 1: De Neus. Wat er daarna gebeurt, is nog onduidelijk. Zonder subsidie wordt het werk naar eigen zeggen onmogelijk.

Stichting Karavaan kreeg overigens van het FPK wel subsidie voor de komende vier jaar. (foto: Erna Faust)
Pin It
Bekeken: 1459x
https://ee.itk.ac.id/data/