Zondagavond werd om 20:37 uur een bijzondere NL-Alert verstuurd. Waar berichten over rook- en stankoverlast als gevolg van incidenten redelijk 'normaal' zijn, was deze alarmering specifiek gericht aan alle badgasten langs de Noord-Hollandse kust.

"Rode vlag op strand gehesen, gevaarlijke stromingen in zee, ga maximaal tot kniehoogte het water in, volg aanwijzingen van reddingsbrigade en hulpdiensten op!", zo was te lezen. Om 21:00 begonnen alle reddingsbrigades met het uit het water halen van mensen die zich toen nog in zee bevonden.

"Zondag zijn langs de hele kust incidenten geweest met zwemmers die niet terug konden komen naar het strand, ook wij hebben vandaag meerdere reddingen uitgevoerd", legt Remco van Kralingen van de reddingsbrigade in Bergen aan Zee uit aan Duinstreek Centraal.

De reden voor de alarmering was de te verwachten stevige ebstroom richting zee. Van Kralingen was positief over de beslissing een NL-Alert te versturen: "Dat heeft ons zeker geholpen, mensen namen de rode vlag en onze waarschuwingen nu toch nog serieuzer, blijkbaar was één en één in dit geval echt even twee"

 
Bekeken: 2148x