De heer R. de Rijk uit Alkmaar heeft woensdag, in het kader van 75 jaar bevrijding, het Demobilisatie-insigne ontvangen. De 99-jarige ex-marinier kreeg deze erkenning omdat hij meewerkte aan de bevrijding van honderden Nederlandse gevangenen in Nederlands-Indië,  kort na de Tweede Wereldoorlog. Het insigne werd uitgereikt door mevrouw Jacqueline van Tilburg-van Griensven van Defensie, in bijzijn van Alkmaarse veteranen.

Op 15 augustus 1945, kort na de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki, capituleerde Japan. Daarmee kwam officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Op erevelden in Indonesië en daarbuiten liggen 25.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers, een veelvoud daarvan heeft geen speciale begraafplaats gekregen. Miljoenen Nederlanders hadden geleden door honger, dwangarbeid, geweld, vernedering en terreur en de misère dreunde na de oorlog nog door.

De heer R. de Rijk had een sterk gevoel voor recht en onrecht. Na verzetsactiviteiten en een verblijf in een Duits dwangarbeiderskamp, vertrok hij begin 1946 als marinier naar Nederlands-Indië, met als doel gevangenen te bevrijden uit de nog altijd bestaande kampen. Hij had al vanaf het begin een enorme belangstelling voor het wel en wee van Nederlands-Indië. Aldaar leverde hij een bijdrage aan het bevrijden van gevangenen en het herstellen van rust en orde.

Een afvaardiging van Veteranen Alkmaar (VA) was getuige van de uitreiking. Namens gemeente Alkmaar boden zij de heer De Rijk bloemen aan. De Rijk heeft nu alle eremedialles die hij ook maar kan ontvangen.

Vrijdag is de jaarlijkse oorlogsherdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. In beperkte vorm dan wel, vanwege corona-maatregelen. De ceremonie is te volgen van 12:10 tot 13:30 uur via NPO1, en online via NPO Start en de Facebookpagina van de NOS. (foto: Jan Jong)
Pin It
Bekeken: 1496x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/