Alkmaar Centraal


In Museum In 't Houten Huis in De Rijp is donderdagavond tentoonstelling 'Rijke Rijpers' geopend. Tijdens de opening werd het bijpassende boek 'Koopman in De Rijp' onthuld. Auteur Leo den Engelse behandelt daarin twee eeuwen handel in graan, hout, hennep en haring door de Rijper families Glazekas, De Wit en Nat. Speciale gasten waren de nazaten van de hoofdrolspelers. Marlies de Wit en Dirk Jan Nat mochten de eerste twee exemplaren in ontvangst nemen.

Tijdens de opening van de expositie vertelde Marlies de Wit dat haar vader en broer de laatste eigenaren waren van de in het boek royaal beschreven houthandel. Na hun overlijden zat ze met een enorme stapel paperassen, het 'Archief De Wit', onderverdeeld in een Utrechts deel en een Rijper deel. In 2008 kwamen Jan Kaptein en Dick Mantel het Rijper deel namens OHV Het Schermereiland ophalen. Het archief was van grote waarde voor Leo den Engelse. Daarnaast sprak hij veelvuldig met de familie Nat.

Niet alleen de handelsgeest, creativiteit en het aanpassingsvermogen van de families, maar ook hun persoonlijk leven, de manier waarop zij met rijkdom omgingen en de tegenstellingen tussen arm en rijk komen uitgebreid aan bod. Naast objecten en beeldmateriaal uit eigen collecties zijn er op de expositie vele bruiklenen uit verschillende musea, archieven en particuliere collecties te zien.

De expositie loopt tot en met 21 januari 2021. Het boek is verkrijgbaar bij In ’t Houten Huis en de VVV en ook bij Novalux in Middenbeemster of per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. (foto: Janny Boerema)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl