Donderdag is de Visie Waterschakel H.A.L. ondertekend. De visie zet in op een goed sloepennetwerk in en om het HAL-gebied. Niet alleen fijn voor pleziervaarders; het verbetert ook de leefbaarheid voor inwoners en biedt een impuls voor de toeristische, recreatieve en culturele sector. Wethouders Annette Valent, Pieter Dijkman en Ad Jongenelen tekenden namens gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk. Thijs Pennink tekende als directeur van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord.

Er is al veel geïnvesteerd, maar de wateren in het HAL-gebied zijn nog altijd onvoldoende toegankelijk, vinden de drie gemeenten en het ontwikkelingsbedrijf. De interne verbindingen kunnen beter, maar ook die met omliggende regio's. De Waterschakel H.A.L. moet sturing geven aan projecten en de daarbij behorende budgettering. De HAL-visie sluit aan bij diverse lokale water(recreatie)visies en die van de provincie en vormt het begin van een strategie voor de gehele regio.

Een belangrijk verbeterpunt is de toegang tot het Oosterdelgebied. De sluis in Broek op Langedijk behoeft verdere renovatie en er moet een tweede verbinding komen nabij de Roskamsluis in Noord-Scharwoude, mogelijk bij het haventje. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar een vaarverbinding Vroonermeer - Sint Pancras - De Groene Loper - Kanaal Alkmaar-Kolhorn. De Waardse jachthaven Broekhorn moet worden uitgebreid want bijna alle ligplaatsen zijn gereserveerd door vaste klanten. De uitbreiding wordt uitgewerkt in een beleidsplan voor de hele 'Waterboulevard Heerhugowaard - Langedijk', die loopt tot de jachthaven van Broek op Langedijk.

De oude waterloo, waarlangs de tuinders ooit hun producten naar de Broekerveiling brachten, wordt kano-vriendelijk gemaakt en de oude sluis uit 1629 wordt gerestaureerd. Verder wordt onderzoek gedaan naar een route Groetkanaal - Langerijs ten noordoosten van Heerhugowaard. Het Noordhollandsch Kanaal moet in Alkmaar een soort stadsrivier worden, met aanlegplekken en een klein haventje.

De Waterschakel H.A.L. is te downloaden van heerhugowaard.nl. (foto: Twitter @GemLdijk)
Pin It
Bekeken: 1971x
https://ee.itk.ac.id/data/