Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


Burgers die bezorgd zijn over de opwarming van de aarde, kwamen maandag om 12:00 uur naar het Waagplein voor een die-in. Dat is een theatrale vorm van protest waarbij mensen op de grond liggen om hun zorgen onder de aandacht van voorbijgangers te brengen. Circa vijftien actievoerders waren op de actie afgekomen, waarbij het maandelijkse luchtalarm het startsein was om collectief ter aarde te storten. Hiermee wilden de actievoerders duidelijk maken dat altijd een alarm zou moeten klinken voor het klimaat.

De actie was georganiseerd door de internationale groep Extinction Rebellion, die in 2018 werd opgericht en nu actief is in 62 landen. Naar eigen zeggen bestaat de actiegroep uit gewone mensen, uit alle hoeken van het land en van alle leeftijden die zich ernstig zorgen maken over de opwarming van de aarde. Naar eigen zeggen proberen ze door vreedzame, creatieve en disruptieve acties het tij te keren.

De actie in Alkmaar was gelijktijdig met demonstraties in andere steden in Nederland. De rebellen vinden dat de overheid nog niet eerlijk is over de klimaatverandering, en meer zou moeten doen om mensen bewust te maken van de noodzaak voor grootschalige verandering. Ook moet het verlies aan biodiversiteit in de natuur ogenblikkelijk gestopt worden en de uitstoot van broeikasgassen al in 2025 worden teruggebracht naar nul. Ten slotte eisen de actievoerders dat een burgerberaad wordt opgericht dat een leidende rol speelt in de besluitvorming over alle nodige maatregelen.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl