De afgelopen maanden zijn totaal 28 vrijwillige gastheren en -vrouwen van de Noordwest Ziekenhuisgroep gestopt omdat ze agressie over de corona-maatregelen niet langer konden verdragen. Ze stonden bij de ingangen van de ziekenhuizen in Alkmaar en Den Helder om mensen te herinneren aan de RIVM-regels en een gezondheidscheck te doen. Daar kregen ze regelmatig te maken met intimidatie, scheldpartijen en soms fysieke agressie. Ook vast personeel is dikwijls de klos door deze 'corona-waanzin', en het wordt langzaam erger.

"Bij de ingangen vragen we patiënten of bezoekers naar klachten, verzoeken wij hen de handen te desinfecteren en vragen wij ze om echt alleen naar de afspraak te gaan", legt woordvoerder Willeke Dijkstra uit aan mediapartner NH Nieuws. Vooral dat laatste leidt geregeld tot onbegrip, scheldkanonnades en intimidatie. "Dat maakt het werk er natuurlijk niet leuker op."

Ook vast ziekenhuispersoneel krijgt geregeld corona-agressie over zich heen. "Vooral de laatste tijd is er steeds minder begrip voor de maatregelen. Waar tijdens de 'eerste golf' begrip heerste, slaat dit nu sneller om in onbegrip en irritatie", aldus Dijkstra. Dat levert vooralsnog geen problemen op wat betreft bezetting, de vrijwilligerspoule is nog ruim genoeg. "We krijgen ook hulp van KLM-stewardessen. Maar omdat ze nu weer een beetje aan het werk kunnen, wordt ook dat minder. Dus we zoeken nog wel naar een structurele oplossing."

Noordwest vormt geen uitzondering, zo blijkt uit onderzoek van beroepsvereniging NU91 en BNR. Zo'n 60 procent van de 1.200 door NU91 geënquêteerde zorgprofessionals geeft aan dat verbale agressie de afgelopen maanden is toegenomen. Een kwart zegt de afgelopen maanden ook fysiek geweld te hebben ervaren. Schoppen, slaan en bijten worden het vaakst genoemd. Woordvoerders van het Spaarne Gasthuis in Haarlem en het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk beamen de gedragsproblemen tegenover NH.

Volgens Caroline Koetsenruijter, auteur van het boek 'Jij moet je bek houden' wakkert de coronacrisis maatschappijbreed drie gevoelens aan: onzekerheid, onduidelijkheid en gebrek aan grip op de eigen situatie. "Deze factoren vormen de bron van het ontstaan van conflicten, maar ook agressie en geweld", zegt ze in het magazine Het Blad van NU91. (foto: NH Nieuws)
Pin It
Bekeken: 2083x
https://ee.itk.ac.id/data/