Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


Ook in de gemeente Alkmaar werd Open Monumentendag zoals ieder jaar gehouden, maar dan op aangepaste wijze. Eén van de corona-maatregelen was verspreiding over twee dagen. Zondag waren de buitengebieden aan de beurt. Jaap Klaver, beheerder van de raadhuisjes in Graft en De Rijp en de Grote Kerk in De Rijp: "Het is een klein dorpje, onze monumenten zijn niet bepaald 1,5 meter proof. We hebben daar een modus voor gevonden, maar dat betekent wel minder mensen".

Klaver is ook eigenaar van Braam & Aagie, het kleinste snoepwinkeltje van Nederland. Het pittoreske winkeltje uit 1890 hield hij maar dicht omdat het slechts 5,4 m2 groot is. "Dan moet ik het helemaal vol plakken met plastic, nou dan is de charme helemaal weg. Hopen dat het volgend jaar wat normaler wordt."

Maar gelukkig was er dus nog genoeg om wel 'in het eggie' van te kunnen genieten, zoals de prachtige stoommachine in een fabrieksruimte aan het Oosteinde in De Rijp. Twee liefhebbers bewonderden de soepel lopende machine, die ooit dienst deed in gemaal Purmer Noord, tijdens een rondje door de buitengebieden van Alkmaar. "We wilden de kerk in Schermerhorn bezoeken, maar die was even gesloten, en daarna zijn we deze kant op gefietst. Fantastisch weer, dus nu hier verder kijken."

Om toch het echte Monumentendag-gevoel een beetje te kweken, werden ook een aantal coronaproof activiteiten gehouden en gaf een gezelschap Watergeuzen, vooral beroemd van Kaeskoppenstad, acte de présence.

Van de zaterdag hebben we ook beelden, maar dan stilstaande van Alkmaar Centraal fotograaf Marco Schilpp. De fotoserie is op onze Facebookpagina te zien.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl