Gemeente Alkmaar heeft het bezwaar van achttien Alkmaarse raamprostituees afgewezen om met terugwerkende kracht TOZO-bijstand te ontvangen. Door langer dan 28 dagen in het buitenland te verblijven, zouden de dames van de Achterdam hun recht op overheidssteun hebben verloren. Mediapartner NH Nieuws meldt dat de dames in beroep gaan.

In juni verloren de vrouwen een kort geding over hun recht op de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO). Volgens de bestuursrechter konden ze onvoldoende aantonen dat zij in financiële nood zaten, terwijl ze in hun thuisland zaten. Zo waren meerdere van hun Alkmaarse collega's aan het werk, in België. Dat was een ander criterium van de gemeente: de sekswerkers waren langer dan 28 dagen over de grens.

De TOZO is opgezet als bijstandsuitkering en na 28 dagen in het buitenland zouden de aanspraak hierop vervallen. Dat de Europese Commissie de TOZO ziet als een socialezekerheidsuitkering - waarbij het volstaat dat de onderneming in Nederland gevestigd is - bracht het kabinet niet op andere gedachten. Toenmalig staatssecretaris Van Ark benadrukte na Kamervragen dat het toch echt om bijstand ging.

"Dit pikken we niet", reageerde advocaat Richard Bouwman op de afwijzing van zijn cliënten. "We gaan zeker tegen deze uitspraak in beroep".  Hij stelt dat het besluit in strijd is met de gedachte achter de TOZO. "De gemeente blijft zich beroepen op die 28 dagen, maar deze vrouwen hebben van maart tot juli niet kunnen werken en zaten volledig zonder inkomen. Het is niet meer dan normaal dat je in zo'n crisissituatie naar huis gaat".

Raamexploitant Kees van Ojen reageerde na het sluiten van de ramen tegenover NH Nieuws: "Veel meiden waren ook bang dat de grenzen dichtgingen en kozen eieren voor hun geld. Je kan in deze tijd beter bij je familie zijn". Branchevereniging SekswerkExpertise liet in juli al weten de situatie 'echt stuitend' te vinden. "Dit horen we in meer gemeenten en dit is absoluut beroepsdiscriminatie."

SP-Kamerlid Jasper van Dijk sprak in Kamervragen in juli van 'dubieuze gronden' en 'willekeur'. Een andere Alkmaarse sekswerker - die de boekhouder had vergeten op het lijstje te schrijven - zou nooit zijn gecontroleerd, terwijl ze met haar TOZO al langer in Bulgarije verbleef. "Iedereen heeft recht op dezelfde behandeling. Hier wordt echter de indruk gewekt dat bepaalde groepen anders worden behandeld. Dit riekt naar willekeur en dat is niet in orde". Het is niet duidelijk of
Bekeken: 2992x