Alkmaar Centraal


Ook dit jaar wordt Alkmaar Ontzet gevierd, maar het gaat er wel wat anders aan toe dan gewoonlijk door coronamaatregelen. De 8 October Vereeniging heeft zijn best gedaan om er toch een mooie 8 oktoberviering van te maken, met in de voorafgaande week ook weer allerlei activiteiten.

Het programma begint donderdag 1 oktober met de Kunstroute 'Ontzettend Vrij', opgezet samen met Artiance en de belangenvereniging Alkmaars Bolwerk. Cursisten van Artiance lieten zich inspireren door de thema's waar de 8 October Vereeniging voor staat, zoals vrijheid, verdraagzaamheid, de viering en ook door 75 jaar Vrijheid. Hun creaties zijn te bewonderen in etalages van winkeliers.

Zondag 4 oktober kunnen leden van de 8 October vereeniging een speciale Ontzet-tas klaar in de 'Victorietas Drive-Through' in het AZ-stadion. De inhoud van dit goed gevulde collectorsitem is geheim, al verklapte voorzitter Frits Westerkamp wel al dat er bijvoorbeeld een zuurkoolmaaltijd in zit en een tijdschrift met recepten.

Dinsdag 6 oktober is in het Victoriepark de traditionele kranslegging met een toespraak van de loco-burgemeester.

Woensdag 7 oktober krijgen 4.500 Alkmaarse kinderen op school een ONTZET-box met een maaltijd en een kwartetspel over Alkmaar Ontzet.

En dan is het donderdag 8 oktober zo ver: Alkmaars Ontzet. Jarige Alkmaarders worden verrast, ouderen in verpleegtehuizen krijgen Alkmaar Ontzet-gebak, er is een historische stadswandeling in groepjes van hooguit zes personen en het Stedelijk Museum, met natuurlijk de tentoonstelling over het Beleg van Alkmaar, houdt een familiedag met vrije toegang.

Verder is er de online Ontzettend Alkmaarse Kennisquiz en dit jaar wordt ook de Ontzetrede online vertoond. Spreker is prof. Dr. Emile Schrijver, algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier. Hij zal invulling geven aan het thema van dit jaar het Vrije Geluid.

Het hele programma is te vinden op 8october.nl. Op de website staat informatie over het aanmelden voor de kennisquiz en de stadswandeling.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl