Alkmaar Centraal


"Hannah van Wieringen kan met weinig woorden grote gedachtesprongen maken. Haar werk levert de jury verwondering op - verwondering en bewondering over het lef waarmee ze de ‘regels’ van het schone schrijven aan haar laars lapt. Wat een talent, wat een fantastische, verrassende leesavonturen". Met die woorden kende Geert ten Dam, die juryvoorzitter Hans Romeyn vanwege een verkoudheid verving, zaterdag de Victoriefonds Cultuurprijs Letteren toe aan de uit Driehuizen afkomstige schrijfster.

De in 1982 geboren Van Wieringen werd verkozen boven Bette Adriaanse en Renske Jonkman, mede dankzij haar sterke prozadebuut ‘De kermis van Gravezuid’. Het verhaal speelt zich af in haar vroegere woonplaats Driehuizen, ten tijde van de jaarlijkse dorpskermis. Het boek leverde vier nominaties op en de Academica Literatuurprijs. Tegenwoordig woont Van Wieringen overigens in Amsterdam.

Door de recent aangescherpte coronaregels konden slechts 30 mensen de uitreiking in Cultuurkoepel Heiloo bijwonen, maar er was ook een livestream. Geert ten Dam, voorzitter van de stichting Cultuurprijs regio Alkmaar, benadrukte tijdens de uitreiking dat bij de prijs de nadruk eigenlijk niet ligt op het winnen, maar op het belichten van onderscheidend talent in de regio.

De volgende Victoriefonds Cultuurprijs, die voor podiumkunsten, zal worden uitgereikt op 22 november in het Alkmaarse theater De Vest. Genomineerd zijn Tom Trago, Edsart Udo de Haes en Thijs Prein. Sterre van Boxtel ontvangt op de 22e de Rabobank Jong Talentprijs. Ook wordt dan bekendgemaakt wie van de genomineerden uit álle categorieën de Alkmaarsche Courant Publieksprijs krijgt.

Voor de feestelijke uitreiking op 22 november is nog plek. De Vest heeft ontheffing van de begrenzing op 30 personen en kan zo'n 200 gasten plek bieden. Aanmelden is verplicht via www.victoriefondscultuurprijs.nl. (foto: Erna Faust)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl