Sinds 2018 dient Recreatieschap Geestmerambacht, dat ook het Park van Luna beheert, haar eigen broek op te houden. De provincie stelde bij haar afscheid nog wel 4,5 miljoen euro ter beschikking, maar het bestuur voorzag op termijn toch niet te kunnen overleven en stelde de concept Visie 2030 op. Hierin zitten ambitieuze plannen voor commerciële exploitatie. Leden van het burgerinitiatief 'Bescherm de natuur in het Geestmerambacht' komen weer in verzet.

Het Burgerinitiatief uit 2015 wist eerder een Beachpark bij het Zomerdel tegen te houden maar met de Visie 2030 is het park terug op de kaart, samen met diverse horeca, een wellness centrum, recreatieve voorzieningen en een parkeerterrein overdekt met zonnepanelen. Er staat ook van alles op stapel in het Park van Luna. Tini Zandbergen spreekt namens de groep over "een hoge mate van wensdenken" over de interesse van ondernemers, de winsten en vooral over hoe dit alles moet samengaan met de beoogde versterking van natuurwaarden. En dat terwijl alsnog 480.000 euro verlies per jaar geraamd is.

"De financiële onderbouwing voor deze ontwikkellocaties is flinterdun", aldus Zandbergen. "Gemeentes lopen financiële risico’s, waarvoor de lokale bewoners uiteindelijk opdraaien". Bovendien zou bouwen in het Natuurnetwerk Nederland in strijd zijn met de Provinciale Verordening en ligt wijziging van het bestemmingsplan niet in lijn der verwachtingen. Verder zou de openbare toegankelijkheid in het geding kunnen komen, door in erfpacht uitgeven van gronden voor private ondernemingen.

De Langedijker gemeenteraad en de Waardse raadscommissie bespreken de concept Visie 2030 op dinsdag 6 oktober, de Alkmaarse raadscommissie op 20 oktober. Maar er is volgens Zandbergen nog niet gereageerd op zienswijzen van 105 inwoners. Bovendien koos 94 procent van de 780 respondenten van een Swipocratie juist voor rust en groene ruimte.

De huidige bijdrage per inwoner van het HAL-gebied is gemiddeld 2 euro per jaar. Zandbergen: "Een verhoging naar bijvoorbeeld 5 euro per inwoner zou de weg kunnen zijn naar beheer in eigen hand, zonder jarenlange, overlast gevende bouw- en investeringsprojecten met onzekere financiële opbrengst. En onomkeerbare nadelige gevolgen voor de natuur. De Natuur dichtbij huis is een investering waard."
Pin It
Bekeken: 2852x
https://ee.itk.ac.id/data/