Net als voorheen wordt op 11 oktober de Slag bij Rustenburg in Stompetoren herdacht, maar dit jaar gebeurt dat vanwege de coronaregels op een andere manier. De herdenking wordt op 11 oktober opgenomen en is met een vertraging om 15:00 uur te zien bij Alkmaar Centraal. Onder andere zal te zien zijn hoe waarnemend burgemeester Emile Roemer en zijn vrouw bloemen leggen bij het monument.

In de nacht van 10 op 11 oktober 1944 is een groep verzetsmensen na een wapendropping in de Wogmeer door verraad in een val gelopen. Er ontstond een hevig vuurgevecht met veldwachters en Duitse militairen. Gerard Veldman kwam daarbij ter plekke om het leven, een tweede man viel gewond in handen van de bezetters. De anderen wisten nog te vluchten naar boerderij 'Houtlust' aan de Zuidervaart in de Schermer maar werden daar gevonden en direct neergeschoten. De boerderij werd in brand gestoken. Deze gebeurtenis staat bekend als ‘De slag bij Rustenburg’.

De namen van de omgekomen verzetshelden zijn : Dirk de Boer DZ, Piet de Boer, Johannes de Jong, Piet Koning, Floor Niele, Johannes de Reus, Siem Spierenburg, Gerard Veldman, Jacob Wagenaar, Piet Wagenaar, Jan Walter, Rein Witteveen en Frans van der Zeijden.

De uitzending begint op 11 oktober om 15:00 uur op het televisiekanaal (Ziggo stad: 36, daarbuiten: 42), het Youtubekanaal (HALstad Centraal) en de Facebookpagina van Alkmaar Centraal. De uitzending is daarna terug te kijken via Youtube en Facebook.
Bekeken: 2803x