Alkmaar Centraal


In de nacht van 10 op 11 oktober 1944 is een groep verzetsmensen na een wapendropping in de Wogmeer door verraad in een val gelopen. Er ontstond een hevig vuurgevecht met veldwachters en Duitse militairen. Gerard Veldman kwam daarbij ter plekke om het leven, een tweede man viel gewond in handen van de bezetters.

De anderen wisten nog te vluchten naar boerderij 'Houtlust' aan de Zuidervaart in de Schermer maar werden daar gevonden en direct neergeschoten. De boerderij werd in brand gestoken. Deze gebeurtenis staat bekend als ‘De slag bij Rustenburg’.

De namen van de omgekomen verzetshelden zijn : Dirk de Boer DZ, Piet de Boer, Johannes de Jong, Piet Koning, Floor Niele, Johannes de Reus, Siem Spierenburg, Gerard Veldman, Jacob Wagenaar, Piet Wagenaar, Jan Walter, Rein Witteveen en Frans van der Zeijden. Hun namen zijn te vinden op het monument bij de kerk in Stompetoren.

Net als voorheen is de Slag bij Rustenburg in Stompetoren herdacht, maar dit jaar gebeurde dat vanwege de coronaregels op een andere manier. De herdenking werd op 11 oktober opgenomen en was daarna te zien bij Alkmaar Centraal.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl