Alkmaar Centraal


Noord-Holland Noord heeft nationaal relatief lage besmettingscijfers, maar toch komen de corona-afdelingen van het Noordwest ziekenhuis in Alkmaar aan hun capaciteit. Dat geldt ook voor het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn en Purmerend. Dat meldt het NHD. De patiënten komen merendeels uit Amsterdam, de nationale hotspot.

Martin Smeekes, onder andere directeur van de Veiligheidsregio, verbaast zich dagelijks over hoe mensen de ernst van de situatie niet lijken in te zien en karakteriseert Nederland in het NHD als "de zinkende Titanic, en het orkest speelt door". Mogelijk komt dit door de vele berichten op sociale media over dat er wel veel meer besmettingen zijn, maar dat het aantal ziekenhuisopnames erg laag blijft.

Dat is niet meer waar, blijkt uit cijfers van Stichting NICE: het aantal covid-19 patiënten, en vermoedelijke patiënten die op hun testresultaat wachten, op verpleegafdelingen steeg van 30 september tot en met 6 oktober met totaal 803. De week ervoor waren er 501 verpleegopnames. Op IC-afdelingen liggen op dit moment rond 280 (verdachte) patiënten, een stijging van 100 in een week, en die trend lijkt stijgend.

Volgens Smeekes is het in de regio weer alle hens aan dek. Al snel zullen corona-patiënten moeten worden verwezen naar Limburg, Friesland en Twente, waar nog wel voldoende bedden vrij zijn. Er is inmiddels contact opgenomen met Duitse ziekenhuizen. Tijdens de eerste golf stelden deze 50 tot 60 IC-bedden beschikbaar.

De regiodirecteur hoopt en verwacht dat het kabinet zware maatregelen gaat afkondigen, zodat niet heel Nederland er als Amsterdam uit gaat zien en de zorg aan de winnende kant blijft. Voor nu valt de uitval van personeel in de zorg en bij de hulpdiensten in Noord-Holland Noord erg mee. Zo zijn slechts drie van totaal 1.400 brandweerlieden besmet met corona. Maar met de huidige ontwikkelingen dreigt meer uitval.

Smeekes wil dat de Ierse matrix wordt geadopteerd. Hierin staat precies welke landelijke maatregelen moeten worden getroffen bij een bepaald aantal corona-patiënten. Dat schept duidelijkheid en voorkomt discussie.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl