00:00
55
00:00


Waar de Alkmaarse horecabazen al voor vreesden werd waarheid dinsdag om 19:00 uur: ze moeten weer dicht. Om aan te geven hoe de situatie zal worden, werden voorafgaand aan de persconferentie van premier Rutte al rouwadvertenties door de stad verspreid en werd een doodskist neergezet voor 't Hartje op het Waagplein, met grote kandelaars en al. De schatting is dat 40 procent van de Nederlandse horeca zal overlijden.

"Het gaat steeds zwaarder worden zo", vertelde Sil Vendel van café 't Hartje aan mediapartner NH Nieuws. Hij reageerde op de uitgelekte voorgenomen maatregelen. "Op een gegeven moment houdt het op. Voor ons als eigenaar is dat natuurlijk verschrikkelijk, voor mijn moeder en het gezin. Maar we hebben ook 25 mensen in dienst, die willen we ook doorbetalen aan het einde van de maand."

"Duizenden bedrijven gaan omvallen", aldus Karin Hiemstra, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Alkmaar en eigenaresse van De Fransman. "En ook mensen die zeggen: 'bekijk het maar, ik stop het mee'. Die geven het gewoon op. En dat is te begrijpen."

De KHN Alkmaar maakte rouwadvertenties met daarop het 'overlijden' van de horeca. Ze hangen bij cafés en restaurants in de stad om de symbolische dood van de horeca aan te geven. Vendel ging een stap verder met een doodskist. "Ik vind het ongepast, maar er is gewoon geen andere weg meer. Er moet gewoon duidelijkheid komen bij de mensen, dat het moet stoppen."

Voor de Alkmaarse horeca voelt het alsof de sector een makkelijk slachtoffer is. "Dit hebben we niet helemaal verdiend", aldus Karin Hiemstra. "Maar wij zijn wel de makkelijkste knop om aan te draaien."

Hiemstra vindt dat de overheid gefaald heeft in de handhaving. "We moeten gewoon zeggen: jongens als je niet aan de regels houdt, dan moet je aangepakt worden. Wij worden ook aangepakt. Als wij ons niet aan de regels houden worden we direct aangepakt. En terecht. Maar wij hebben ons gedragen en gereguleerd en geregistreerd. En dat doen we nog steeds en dat blijven we ook doen."

Het zit ze in Alkmaar zó hoog dat cafés en restaurants het verbod volgens Hiemstra misschien wel gaan negeren. "Als wij er voor kiezen om open te blijven, want die geluiden die gaan echt in Alkmaar op: 'wij blijven open', dan blijven we ons wel gewoon aan de regels houden."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl