Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


De herfstwind en regen gieren dikwijls door de Alkmaarse straten: een perfect weertje voor stamppot en erwtensoep. Dat dacht ook eigenaar van Café Bruintje aan het Ritsevoort in Alkmaar. "Een beetje positiviteit in deze coronatijd", aldus barman en tijdelijke stamppotkok Joost Leering tegen NH Nieuws.

Koken is Joost's hobby en dus bedacht de Alkmaarder deze actie om de weken zonder inkomsten toch door te komen. Op maandag, dinsdag en woensdag kan je bij Bruintje zijn zuurkool, boerenkool en erwtensoep afhalen. Tientallen kilo's aardappelen, boerenkool en zuurkool zijn er al doorheen gegaan de laatste drie dagen, want alleen al de eerste dag had hij meteen 70 klanten. "Dat had ik echt niet verwacht joh, iedereen vertelt het aan elkaar. Het loopt nu wel de spuigaten uit."

"Erg leuk", zegt een voorbijganger die woensdagavond boerenkool kwam ophalen. "Ik vind het lekker, ik steun Joost ermee, maar ik hoop toch ook wel dat de horeca gewoon snel weer opengaat."

Ook bij ondernemers is de take-away in de stad niet onopgemerkt gebleven. Joost is benaderd door aardappelboeren in de buurt, die goedkoop aan hem willen leveren. "Iemand probeerde me zelfs een aardappelschilmachine aan te smeren. Best handig eigenlijk, nu doet mijn moeder het meeste". De zuurkool komt in ieder geval van Kramer uit Langedijk.

Joost vreest dat de horeca-lockdown nog tot zeker januari zal duren. Hij verwacht dat hij dit zelf financieel wel zal overleven, maar er zijn ook genoeg ondernemers met het water aan de lippen. "Faillissementen in de binnenstad hebben grote impact. Minder toeristen, minder bruisend, dat zou echt onwijs zonde zijn."

Toen tijdens de persconferentie van het kabinet van vorige week bekend werd dat alle horeca weer volledig dicht moest, maakten een aantal ondernemers een rouwadvertentie voor de horeca. Voor 't Hartje stond een doodskist met kandelaren en al.

"Duizenden bedrijven gaan omvallen", zei Karin Hiemstra, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Alkmaar toen. "En ook mensen die zeggen: 'bekijk het maar, ik stop het mee'. Die geven het gewoon op. En dat is te begrijpen."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl