In de nacht van woensdag op donderdag klonken harde knallen over de Oudegracht in Alkmaar, terwijl er flinke vlammen uit een nabij de Baangracht geparkeerde auto sloegen. De politie vermoedt brandstichting en zoekt naar getuigen en videobeelden. Een aantal buren vermoedt een wraakactie op de eigenaar. Maar de auto behoort toe aan een vrouw en zij zegt al anderhalf jaar slachtoffer te zijn van vandalisme.

Buren aan de overkant werden rond 02:45 wakker van de knallen. "De banden zeker. Toen ik uit het raam keek zag ik de vlammen", aldus een buurtbewoner tegen mediapartner NH Nieuws. Een aantal omwonenden dacht te weten van wie de auto is en merkt op dat er vaker "problemen" zijn. Niet met branden, maar met politie die langsrijdt bij de woning van de vermoedelijke eigenaar. "Dit is echt geen zuivere koffie", zegt een van hen.

Maar de auto is dus van een vrouw en de 31-jarige Lisa (fictieve naam) voelt zich al anderhalf jaar niet veilig in haar huis. Rond Luilak 2019 gooide iemand eieren tegen de achterkant van Lisa's woning én die van haar directe buren. Ze dachten eerst, nou ja Luilak, maar in de maanden daarna werden met regelmaat eieren, maar ook zakjes mensenpoep, glazen potten en verf hun achtertuinen in gegooid. Lisa maakte foto's.

"De ene keer gebeurt het wekelijks, de andere keer is het twee maanden stil". Afgelopen weekend vond ze een dode vogel in de tuin. "Ik dacht nog: dat kan gebeuren, maar toen ik 'm weg wilde gooien zag ik dat de vogel al een tijdje dood was. Later vond ik een opengetrokken fles ketchup. Het gaat dus echt van kwaad tot erger". Inmiddels hangen er camera's in de tuin.

Lisa heeft haar auto gezien bij de garage. "Ik kan het niet geloven. Hij is total loss verklaard. Is dit een slechte droom?". En dat terwijl ze net twee maanden ziek was geweest. "Ik had corona en heb zeven dagen aan de beademing gelegen in het ziekenhuis. Inmiddels ben ik weer redelijk hersteld en weer begonnen met werken, maar dit...."

"Ik hou me sterk, maar het geeft een heel beangstigend gevoel dat dit bij me gebeurt. Ik heb met niemand problemen. Wisten we maar door wie dit allemaal is gedaan het afgelopen anderhalf jaar."

Beide buren hebben al meerdere meldingen gedaan bij de politie van intimidatie en vandalisme, blijkt uit documenten in handen van NH Nieuws. Een politiewoordvoerder: "Er is bij ons één melding bekend. De wijkagent is op de hoogte."

De buren vermoeden dat een buurtbewoner het op ze gemunt heeft, want hun tuinen zijn moeilijk bereikbaar voor niet-buren. Daarom hebben ze een buurtbrief met een getuigenoproep, en een bericht voor de dader. Er staat in: 'Als je een probleem met ons hebt, meld je dan. Wij zijn redelijke mensen waarmee je kan praten en denken dat we dit samen kunnen oplossen'.
Bekeken: 3770x