Alkmaar Centraal


De 21-jarige B.P. uit Waarland is schuldig verklaard aan het veroorzaken van het dodelijke verkeersongeval op de N245, dat dit jaar op 6 februari plaatsvond. De 21-jarige jongeman reed met veel te hoge snelheid de kruising met de Wagenweg bij Noord-Scharwoude over, waar net een automobiliste overstak. De 67-jarige Carina Stoop uit Warmenhuizen werd vol in de rechterflank geramd en overleed ter plekke. B.P. krijgt vier maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk, twee jaar rij-ontzegging en een taakstraf van 200 uur.

P. en een passagier reden rond 20:45 uur over de N245 en werden ingehaald. Hij gaf flink gas en reed met hoge snelheid de andere auto weer voorbij, terwijl hij de kruising met de Wagenweg naderde. Hoe hard hij de kruising op reed is niet goed vast te stellen, maar zo'n 560 meter eerder reed hij nog minimaal 177 km/u. Dat blijkt uit data van detectielussen in de weg. Op zo'n 170 meter voor de kruising, kreeg hij vrij overzicht. De rechter achtte het aannemelijk dat B.P.  op dat moment nog 156 km/u reed, aangezien hij zelf verklaarde alleen het gas te hebben losgelaten.

De verdachte hield echter vol dat hij op het kruispunt niet meer te hard reed en dat de vrouw op het laatste moment overstak. Maar dit vond de rechtbank niet geloofwaardig, gezien zijn eigen verklaring. Bovendien had de getuige die hij voorbij was gevlogen geen remlichten zien oplichten, en zou de verdachte met 80 km/uur wel nog hebben kunnen uitwijken, aldus de rechtbank.

De rechtbank oordeelt dat B.P. "in zeer ernstige mate tekort is geschoten in de zorgplicht, die hij als verkeersdeelnemer heeft tegenover andere weggebruikers", en enorm leed heeft veroorzaakt voor de nabestaanden. Hem wordt aangerekend dat hij bleef volhouden dat hij niet te hard reed op de kruising. Overigens raakten P. en zijn passagier ook gewond.

In de strafoplegging heeft de rechtbank ook meegewogen dat de verdachte jong is en dat hij de rest van zijn leven zal moeten leven met het gegeven dat zijn rijgedrag de dood van een ander heeft veroorzaakt.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl