Dertien VVD-fracties in Noord-Holland Noord willen dat een van de vijf XL-teststraten op corona die in Amsterdam moeten komen, worden verplaatst naar Noord-Holland-Noord. De oproep gericht aan CDA-minister Hugo de Jonge is onder meer ondertekend door de VVD-fracties in Alkmaar, Langedijk en Bergen.

Initiatiefnemer John van der Rhee van de Alkmaarse VVD-fractie is verbaasd en geërgerd dat alle vijf Noord-Hollandse XL-teststraten in of bij Amsterdam komen. Hij wijst erop dat de XL-teststraten erop zijn gericht om alle inwoners de mogelijkheid te geven om minder dan 45 minuten reistijd te hebben voor een test bij zo’n XL teststraat. "Maar dat is voor een groot deel van de inwoners van Noord-Holland boven Amsterdam, van Texel en Alkmaar tot Enkhuizen en Bergen, simpelweg onhaalbaar." Het gaat volgens de VVD'ers om honderdduizenden Noord-Hollanders voor wie Amsterdam te ver weg is.

Van der Rhee en zijn partijgenoten beklagen zich erover dat dat het gebied “Noord-Holland boven Amsterdam” wel heel ver weg lijkt te liggen, 'gezien vanuit de Haagsche kaasstolp'. "Daarom roepen wij minister de Jonge van VWS op om de kaart van Noord-Holland eindelijk eens een keer goed te laten bestuderen, en minimaal 1 XL teststraat uit de Amsterdamse regio te verplaatsen naar een centrale locatie in het gebied “Noord-Holland boven Amsterdam”.

Bij een XL-teststraat kunnen tussen de drie- en twaalfduizend coronatesten per dag worden afgenomen. De uitslag is binnen een uur bekend. In Noord-Holland zijn deze gepland op Schiphol en bij het Amsterdamse congrescentrum Rai. Mogelijk komen ze ook in Amsterdam Zuid-Oost, Amsterdam Sloterdijk en Amsterdam Noord.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl