Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


Na ruim een jaar verbouwing is het Alkmaarse rijksmonument Huize Westerlicht eind vorige week opgeleverd.  Het in verval geraakte gebouw aan de Wilhelminalaan zal na deze facelift onderdak bieden aan de Noordwest Academie en diverse kantoorafdelingen van het NWZ, die nu nog gevestigd zijn in te slopen gebouwdelen.

"Deze maand volgt de verdere inrichting en in december verhuizen de kantoren van ondersteunende afdelingen van Noordwest naar Huize Westerlicht", licht NWZ-persvoorlichter Sietske Purmer toe. "Later in december gaat de Noordwest Academie over". De academie biedt medische onderwijs aan zo'n 700 studenten.

Een jaar geleden was er nog het sprake van dat Huisartsenorganisatie Noord-Kennemerland (HONK) wellicht naar Westerlicht zou verhuizen, maar dat blijkt een misverstand. "HONK zou misschien de huisartsenpost vestigen in een nieuw te bouwen deel van het ziekenhuis, maar dat gaat niet gebeuren", licht Purmer toe. HONK-woordvoerder Wendy van den Berg bevestigt dat de huisartsenvereniging gewoon in het Regiohuis bij NS-station Alkmaar Noord blijft.

"Noordwest Ziekenhuisgroep gaat het hele gebouw benutten", zegt Sietske Purmer. "De academie zal de hele tweede verdieping bezetten en, gezien vanaf de Wilhelminalaan, ook de rechter voorzijde van de begane grond". Het NWZ heeft een YouTube-filmpje geplaatst met een virtuele tour om te laten zien hoe Westerlicht er nu uitziet.

Naar een ontwerp van DOK Architecten heeft bouwbedrijf Heijmans het verzorgingshuis uit 1932 gemoderniseerd en verduurzaamd. Tegelijkertijd zijn originele details, zoals de karakteristieke glas-in-loodramen, behouden gebleven. De zolder, favoriet onder vleermuizen, is intact gebleven.

Heijmans en Noordwest kijken terug op een goede samenwerking. Willem de Kleuver, projectmanager bij Heijmans: "We zijn er trots op dat we het werk afgerond hebben zonder ongevallen met verzuim. De gedeelde duurzaamheidsambitie leidde onder andere tot de selectie van onderaannemers uit de regio Noord-Holland, de aansluiting op het warmtenet van HVC en het hergebruik van bestaande houten balken."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl