Stedelijk Museum Alkmaar en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier openen op 28 november de expositie 'Weids!'. Kunstenaars van alle tijden en stromingen hebben de karakteristieke elementen van Noord-Holland verbeeld. Een collectie zal te zien zijn in het museum. Interpretatie, stijl en techniek verschillen soms hemelsbreed, maar altijd schemert de liefde voor Noord-Holland helder door.

Kunstenaars worden al eeuwenlang geïnspireerd door Noord-Hollandse landschappen. Van de duinen naar de dijken, van historische stadscentra en pittoreske dorpjes naar de polders met molens, stolpboerderijen en grazende koeien.

Voor Weids! zocht Stedelijk Museum contact met Hoogheemraadschap HNK, die vanaf de 16e eeuw een omvangrijke collectie van kunstobjecten vergaarde. Traditionele schilderijen van molens, gemalen en sluizen uit het verleden, maar ook bijna abstracte moderne kunst waarin nog net een horizon te herkennen valt, en gegraveerde glazen en maquettes. Veel is door het publiek nog nooit gezien.

Op Weids! zijn bijzondere werken te zien van onder andere 17e -eeuwse meesters als Claes van der Heck en Hendrick Vroom, van grote namen uit de 'Bergense School' als Leo Gestel en Arnout Colnot, van de aan de Cobra-groep gelieerde Eugène Brands en ook van de vooral van hun strips bekende Peter Pontiac en Joost Swarte. De bijna altijd zichtbare horizon loopt als een eindeloze streep door de tentoonstelling en verbindt alles met elkaar.  Weids! vormt een waardige aftrap van het themajaar 'Ode aan het Nederlandse landschap 2021'.

De tentoonstelling is te zien in de grote en kleine zaal, van 28 november tot en met 28 februari 2021. Online bezoek is ook mogelijk. Meer op stedelijkmuseumalkmaar.nl.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl