Alkmaar Centraal


Er moeten in de provincie de komende tien jaar maar liefst 215.000 woningen bij komen. Gezien de woningnood kan dit niet snel genoeg gebeuren en het is aan de nieuwe bouwambassadeur Lex Brans om de bouw te versnellen waar mogelijk. Bij gemeente Alkmaar, die de komende jaren 15.000 woningen bij wil laten bouwen, zijn ze blij met de steun van Lex.

"De gedachte is door procedures te verkorten dat het daardoor sneller gaat. Het bouwproces duurt gemiddeld tien jaar, van idee tot realisatie", vertelt Lex aan mediapartner NH Nieuws. Zo staat de bouw van 200.000 woningen rond Schiphol op de tocht door nieuwe geluidsregels. "Daar moeten we wat aan doen. Daarnaast zijn er thema's zoals stikstof die momenteel heel belangrijk zijn. Ook hebben we het ‘groene landschap’, we hebben duurzaamheid, klimaatadaptiviteit. Die thema's moeten allemaal tegelijkertijd met elkaar worden gerealiseerd. En dát proberen we in te korten."

Ook gemeente Alkmaar is ambitieus. Denk maar aan alle plannen in de Kanaalzone. Woonwethouder Paul Verbruggen denkt dat er tijdwinst te halen is: "Het kán sneller, maar daar hebben we wel slimme jongens en meiden voor nodig om de vergunningverlening te versnellen, om slimmer om te gaan met het maken van plannen, en samen met de ontwikkelaar de ambitie waar te maken."

Bouwambassadeur Lex werkt met een klein groepje om met name gemeenten te adviseren, maar ook bouwende partijen. Zijn vizier is nu gericht op de woningbouw tot 2030.  "Wat ik hoop is dat we voor mensen die nu een woning zoeken, dat we dat heel snel voor elkaar kunnen krijgen. Als dát werkt, dan heb ik mijn werk goed voor elkaar.” (foto: NH Nieuws)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl