De Alkmaarse Achterdam oogt nu nog stil en verlaten, maar vanaf donderdag mogen de dames zich weer achter het raam vertonen. De rode gordijnen hangen te drogen en een schoonmaakteam poetst de peeskamers alvast klaar voor gebruik. Raamexploitant Frans Snel verwacht een druk weekend voor de boeg te hebben. "Ik schat dat tachtig procent van de kamers donderdag bezet zal zijn."

Tegen donderdagmiddag zullen de eerste raamprostituees zich weer melden op kantoor, laat pandeigenaar Cor Ootes weten aan mediapartner NH Nieuws. Volgens hem kunnen de vrouwen niet wachten om weer aan de slag te gaan na de onverwachte sluiting. "Ik ben ervan overtuigd dat een aantal vrouwen nu noodgedwongen thuis klanten ontvangt. Het was een puinhoop twee weken geleden. Tijdens de vorige persconferentie bleek uit niets dat we moesten sluiten. Door een twijfelachtig persbericht dat niet veel later naar buiten kwam, besloten we voor de zekerheid de gemeente te bellen, maar daar zeiden ze: 'nee hoor jullie mogen openblijven'."

De volgende middag las Ootes rond een uur of vier via internet dat de ramen diezelfde dag om 22.00 uur moesten sluiten. "Dat kwam compleet uit de lucht vallen. Alle dames zijn toen ingelicht en om 22.00 uur was iedereen weg. Een medewerker van de gemeente belde de volgende dag met excuses."

In voorbereiding op donderdag werd er de afgelopen dagen al druk gepoetst, geveegd en gedweild, zodat alles spik en span is voor de verwachte aanstaande weekenddrukte. Raamexploitant Frans Snel blikt terug op die avond eind juni, toen de ramen na lange tijd weer open mochten. "De eerste avond dat we weer open gingen - ik had wel tien of vijftien man tegelijkertijd in mijn gangetje lopen, de dames hebben die avond een godsvermogen verdiend. Ik verwacht dat het ook dit weekend volle bak wordt."

Dat de sluiting deze keer geen maanden maar twee weken duurde, is een kleine zegen voor de Achterdam. Ondanks dat er bijna vier maanden aan inkomsten wordt gemist, ontvangen de raamprostituees, én Snel, nog altijd geen Tozo-uitkering van de gemeente Alkmaar.

Snel tekende in augustus al bezwaar aan, maar wacht nog steeds op een uitspraak. Die staat gepland voor eind november. Ook de raamprostituees leggen zich niet neer bij de Tozo-afwijzingen en gaan in beroep. De zaak verschijnt binnenkort voor de rechter.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl