Alkmaar Centraal


Zondag zijn drie dode vogels neergelegd langs een snipperpad in het Alkmaarse park Oosterhout. Het gaat om een duif en twee kippen, of een kip en een haan. De duif was onthoofd en de kop lag erbij. De vogels lagen een paar meter van het pad af, netjes naast elkaar, alsof het de bedoeling is dat ze gezien worden.  In juni werd rond dezelfde plek al een dood konijn gevonden met een netjes doorgesneden nek. "Misschien wil iemand shockeren of zo", oppert Bianca Kromhout van der Meer.

Bianca kreeg een belletje van een bekende, die de lugubere vondst deed. "Ze kon zelf op dat moment weinig doen omdat ze met haar honden liep. Ik ben erheen gefietst om te kijken wat er aan de hand was en vond de vogels netjes naast elkaar, een paar meter van het snipperpad. Een van de kippen lag op papier. De vogels waren overduidelijk daar neergelegd."

Het is niet de eerste keer dat er langs het pad een luguber tafereel te zien was. "In juni was een konijn neergelegd. De keel was netjes doorgesneden en er lagen een Albert Heijn-tas en bebloed krantenpapier bij", herinnert Bianca zich. "Dat was ongeveer op dezelfde hoogte, maar dan aan de andere kant van het pad. Het konijn lag ook een paar meter de bosjes in, net nog in het zicht."

Ook het konijn had Bianca niet zelf gevonden. "Maar mensen bellen mij nog wel eens als ze dode dieren vinden, omdat ze het zelf niet willen regelen", lacht ze.

Bianca ging naar de stadsboerderij in het park om te vragen of daar misschien kippen verdwenen waren, maar dat was niet het geval. Samen met een vrijwilliger heeft ze de dieren opgeruimd en weggegooid. Ook deed ze via Facebook melding bij de politie en de dierenpolitie, maar ze heeft nog geen reactie gekregen.

Bianca denkt dat het dezelfde persoon is die het konijn daar in juni neerlegde. "De dieren leken niet door een hond of kat aangevallen. Er lagen geen losse veren om de vogels en de kop van het konijntje was met een mes kaarsrecht afgesneden. Ik heb nog gekeken of de vogels geringd waren maar dat is niet zo, ik heb geen idee waar ze vandaan komen. Het lijkt of iemand ze heeft doodgemaakt en daarna op die plek heeft neergelegd. Misschien om te shockeren of zo."

Vorig jaar was overigens begin augustus op ongeveer dezelfde plek een kooi gevonden, bedoeld voor bijvoorbeeld een muis of hamster. Maar mogelijk ging het hier simpelweg om iemand die van zijn of haar huisdier(en) af wilde. De kooi was open en er waren geen huisdieren te bekennen.

"Het dumpen van dieren is op genomen de Dierenwet. Het is een misdrijf", laat politiewoordvoerder José van Dijk weten. "Maar het wordt erg lastig om nog iets te doen omdat de dode dieren al opgeruimd zijn". Ze kon de melding via Facebook ook (nog) niet vinden in het politiesysteem, maar na de vragen van Alkmaar Centraal is dat nu wel het geval. Ook de Facebook-melding van het gevonden konijn staat niet in het systeem.

Het is dan ook raadzaam om bij de vondst van gedumpte (dode) dieren de Dierenpolitie te bellen via 114 en de dieren te laten liggen. (foto: Bianca K Vd Meer)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl