Alkmaar Centraal


Het Alkmaarse Sportcomplex De Meent wordt verder verduurzaamd met de plaatsing van nog eens 940 zonnepanelen. Ze komen boven de parkeerplaatsen aan de zuidzijde van de ijsbaan. Bovendien wordt de parkeerplaats voorzien van zestien laadpunten voor auto’s en twintig voor fietsen. De installatie is onderdeel van het Europese project POCITYF. Zes andere deelnemende historische steden in Europa zullen het Alkmaarse project bestuderen.

De zonnepanelen moeten jaarlijks 300.000 KWh aan stroom gaan opleveren voor het sportcomplex en de laadpunten. Dat is gelijk aan het stroomverbruik van 100 huishoudens. Maar daar de verduurzaming niet bij. Volgend jaar wordt een warmte/koude-opslag aangelegd om De Meent duurzame warmte en koude te leveren. Daarvoor wordt de restwarmte van de ijsmachines gebruikt. In de zomer wordt systeem gebruikt om het sportcomplex te koelen.

Project POCITYF is in het leven geroepen door de Europese Unie om historische steden te verduurzamen. Alkmaar en Evora in Portugal zijn de pilot steden. De andere deelnemende steden zijn Bari (Italië), Celje (Slovenië), Granada (Spanje), Hvidovre (Denemarken), Ioannina (Griekenland) en Ujpest (Hongarije). Alle deelnemers kunnen weer voorbeeld voor heel Europa zijn.

Project POCITYF heeft zijn naam te danken aan de term 'Energie Positieve Gebieden', oftewel gebieden waar meer energie wordt opgewekt dan verbruikt. De overtollige energie gaat naar omliggende gebouwen. Zo kan de warmte/koude-opslag van De Meent ook worden gebruikt om omliggende gebouwen in het Olympiapark te verwarmen of te koelen.

Alkmaar ontwikkelt de duurzame technologieën in de Westrand; Bloemwijk, De Hoef en Olympiapark. De oplossingen zijn onderverdeeld in deelprojecten en zullen op termijn elders in Alkmaar toegepast worden. De Alkmaar werkt in project POCITYF samen met onder andere woningcorporaties Woonwaard en Van Alckmaer, HVC, Connexxion, Alliander, TNO, InHolland, Neroa, Firan, Rijksuniversiteit Groningen en New Energy Coalition.

"POCITYF is een mooi Europees project om aan deel te nemen", vindt Christian Braak, wethouder duurzaamheid. "Fantastisch om te zien dat er op innovatieve manieren wordt verduurzaamd. Bijvoorbeeld door de grond van de parkeerplaats dubbel te gebruiken met zonnepanelen én elektrische oplaadpunten."

Ook vastgoedwethouder Pieter Dijkman is blij met het project: "We werken in Alkmaar hard aan het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed. De Meent is daarvan een prima voorbeeld."

Meer informatie is te vinden op alkmaar.nl/duurzaamheid/ en pocityf.eu.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl