Jan Boots is dinsdag verrast met het kruisje dat hoort bij de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Emile Roemer reikte de Koninklijke onderscheiding op coronaveilige wijze uit in het stadhuis.

Kermissen zijn het oudste cultuur-historische volksvermaak van Nederland en Jan Boots is hèt boegbeeld van de Nederlandse Kermisbond. Als kind was hij al gefascineerd door kermissen en circussen. Als geen ander kan hij vertellen over de kermishistorie en -tradities. Ruim 50 jaar zit Jan inmiddels in het vak. Hij begon als secretaris van de Nederlandse Kermisbond en werd later directeur. Hij bracht dan ook menig uurtje bij gemeenten en ministeries door. Zijn kennis wordt legendarisch genoemd: hij is op de hoogte van alle relevante wet- en regelgeving en heeft daarbij altijd oog gehad voor de veiligheidsaspecten.

Gedreven door zijn passie, wil de Alkmaarder graag iedereen laten genieten van het kermisgebeuren. Daarom maakte hij zich hard om mensen met een beperking of een kleine beurs de kans te geven om te genieten van de kermis. Verder is Jan de drijvende kracht achter het driewekelijks verschijnende blad De Komeet, zet hij zich in voor de Vereniging van Circusvrienden en de Kring van Draaiorgelvrienden.

Boots kent nagenoeg alle kermisfamilies persoonlijk en is bij hen een graag geziene gast. Hij staat altijd voor hen klaar als ze hulp nodig hebben en zijn werkdagen stoppen dan ook niet zomaar om 17:00 uur. In dit voor kermisexploitanten rampzalige jaar is Jan ook weer het vertrouwde eerste aanspreekpunt en hij heeft dan ook drukker dan ooit.

Voor zijn langdurige inzet en al zijn goede werk voor het behoud van het Nederlands cultureel erfgoed, heeft het Zijne Majesteit behaagd Jan Boots te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. (foto: JJFoto)
Pin It
Bekeken: 1358x
https://ee.itk.ac.id/data/