Na veertien  jaar is de laatste woning in de Schelphoek opgeleverd en is de hele Alkmaarse wijk aardgasvrij. Alle 440 woningen zijn aangesloten op het warmtenet van HVC. De Schelphoek heeft een rijke historie, van havenkwartier via bedrijventerrein naar nu een buurt met woningen en horeca, die qua duurzaamheid voorop ligt. "De aansluiting van Schelphoek op het warmtenet is een mooi voorbeeld en een belangrijke bijdrage aan de aardgasvrij toekomst van Alkmaar", zegt wethouder duurzaamheid Christian Braak.

Al vanaf de start in 1996 had HVC plannen om de gegenereerde warmte in te zetten als alternatief voor gas. Om daarmee bedrijven en woningen in de omgeving te voorzien van warmte en warm water. De warmte wordt opgewekt door het verbranden van niet herbruikbaar afvalhout. Begin deze eeuw startte HVC met het aansluiten van het AZ-stadion en diverse bedrijven op de Boekelermeer.  In 2006 kwam er een stroomversnelling met de eerste aansluitingen in de Schelphoek.

Directeur Duurzame Energie van HVC, Arjan ten Elshof: "Deze aansluiting heeft veel voor HVC betekend. Door de uitbreiding werd het mogelijk om ook bestaande woningen aan te sluiten op het warmtenet. Hiermee maken we echt stappen in het verminderen van CO2-uitstoot. Aardgasvrije wijken realiseren, waar bestaande woningen gasloos worden gemaakt, zijn de volgende stappen in de gemeente."

Inmiddels is het warmtenet ruim 40 kilometer lang en loopt van de bio-energiecentrale op de Boekelermeer naar het glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard. Ruim 6.000 nieuwbouw, bestaande bouw en huurwoningen zijn inmiddels aangesloten op het warmtenet in samenwerking met woningcorporaties, projectontwikkelaars en gemeenten. Ook bedrijven, scholen, gemeentelijke- en andere gebouwen worden aangesloten, zoals De TelefoonCentrale, PCC Het Lyceum, het ziekenhuis en het stadskantoor. Deze aansluitingen staan gelijk aan 5.000 woningen. (foto: Rick Akkerman Fotografie)
Pin It
Bekeken: 1468x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/