In Alkmaar zijn op Eerste en Tweede Kerstdag in de binnenstad en op het Bolwerk pakketjes tientallen pakketjes achtergelaten met een muts, sjaal of handschoenen. Het is in een cellofaantje verpakt en er zit een kaartje bij: 'Ik ben niet kwijtgeraakt. Neem me gerust mee als je het koud hebt, want ik ben er om jou warmte te geven. Liefs van iemand die om de ander geeft. #help_je_medemens_de_kou_door.'

De hashtag blijkt te maken te hebben met een actie die enkele jaren geleden is gestart door de Tilburgse Natasja van Alphen, die daar inmiddels de bijnaam 'de Tilburgse moeder Teresa' heeft gekregen. Haar initiatief krijgt in steeds meer steden navolging.

Ze begon in 2016, nadat ze een bericht uit Amerika zag. "Mensen hingen sjaals aan bomen voor de daklozen en het eerste wat in mij opkwam was: in Amerika? Dat is hier ook nodig! Vervolgens is alles wat ze thuis had liggen in het park op gaan hangen. Ze startte op Facebook en Instagram de pagina's 'Help je medemens de kou door' en in de loop der jaren zijn steeds meer mensen uit het hele land met de actie gaan meedoen.

In Alkmaar is het initiatief opgepakt door enkele mensen die anoniem willen blijven. "Ik doe dit niet alleen voor dak- en thuislozen, maar ook voor mensen die kampen met armoede. Die groep is door de corona alleen maar groter geworden. Heel veel mensen zijn hun baan kwijtgeraakt."

De warme kledij komt uit allerlei hoeken: "Veel is afkomstig van breiclubjes die hiermee willen bijdragen aan het goede doel. Maar we krijgen ook tweedehands spullen en sommige mensen doneren nieuwe handschoenen of mutsen. Alles is schoon voordat we het neerleggen."

De anonieme verspreider hoopt op navolging van andere Alkmaarders: "Het geeft een heel goed gevoel. Iedereen heeft wel sjaals of mutsen die je niet meer gebruikt. Even wassen, een cellofaantje eromheen en ergens neerleggen waar dak- en thuislozen kunnen langskomen. Een kaartje erbij maakt duidelijk voor wie het bedoeld is."







Pin It
Bekeken: 1771x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/