Er mag voortaan gewoond worden in de Sint-Josephkerk aan de Nassaulaan. De gemeente Alkmaar heeft vlak voor kerst een omgevingsvergunning verleend voor een grondige verbouwing van het rijksmonument uit 1909. Dat meldt erfgoedstichting Adapt op de eigen website.

De Dominicusparochie kan de kerk nu overdragen aan de nieuwe eigenaar, projectontwikkelaar Vink Bouw uit Nieuwkoop, om hier negen luxe appartementen te realiseren: zeven in de voormalige Sint Josephkerk en twee in de oude pastorie. Met de vergunning is ook de wijziging van de bestemmingsplan geregeld van ‘maatschappelijk’ naar ‘wonen’.

De prijzen van de appartementen variëren tussen de 700.000 euro tot 1,4 miljoen. Een half jaar na de start van de verkoop zijn drie van de negen appartementen verkocht.

Het rooms-katholieke parochiebestuur heeft de Alkmaarse Sint-Josephkerk opgegeven vanwege de ontkerkelijking: steeds minder parochianen maken gebruik van de kerk, en de onderhoudskosten moeten door een steeds kleinere gemeenschap worden opgebracht.

De sluiting van de Sint-Josephkerk en de verbouwing tot appartementencomplex is omstreden. Boze parochianen kwamen in augustus 2017 in verzet tegen de sluiting. Oud-wethouder Nico Alsemgeest riep in juni 2019 de politiek op hier een politiek debat over te voeren. De oud-architect van het bisdom Haarlem-Amsterdam roerde zich in oktober om in een interview met de Alkmaarsche Courant om zijn verbazing te uiten over de kapitaalvernietiging van een recente restauratie die zwaar gesubsidieerd was. NRC Handelsblad bood begin december een podium aan de bekende hoogleraar Theo Schuijt uit Alkmaar, die vindt dat de Josephkerk niet bij een commerciële projectontwikkelaar terecht mag komen.

Erfgoedstichting Adapt was niet tegen een herbestemming, maar vindt dat eventuele ontwikkelwinst ten goede had moeten komen aan behoud van andere monumentale kerken in Alkmaar. De Historische Vereniging Alkmaar heeft zich niet gemengd in de maatschappelijke discussie. Ook alle Alkmaarse politieke partijen hielden zich afzijdig.
Pin It
Bekeken: 1532x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/