Pleun Bouman en Lianne van Lith runnen samen de concept store Hemke aan het Scharlo in Alkmaar, met daaraan verbonden een atelier voor jongeren die tijdelijk zonder passend onderwijs of werk zitten. Gemeente Alkmaar gaf toestemming om weer open te gaan, niet alleen voor de doelgroep maar ook andere jongeren die door de lockdown kampen met verveling en eenzaamheid. "We zijn per direct open gegaan, juist voor de leerlingen die niet naar school kunnen en wel een vorm van dagbesteding nodig hebben."

De 28-jarige Pleun en 57-jarige Lianne zijn samen praktijkhouder van Samen in Spel, een multidisciplinaire praktijk voor jeugd en volwassenen. In atelier Hemke vangen zij Alkmaarse jongeren op die vooral nu goed dagbesteding kunnen gebruiken. "We zijn open voor alle gezinnen die ontlast moeten worden wegens het sluiten van de scholen, ook in de weekenden", zegt Pleun tegen mediapartner NH Nieuws.

Tieners die om andere redenen thuiszitten, krijgen niet alleen dagbesteding maar ook begeleiding om uiteindelijk terug te kunnen stromen naar passend onderwijs of werk. "Naast een zinvolle invulling van de dag pakken we ook het probleem aan. Daar betrekken we het hele gezin uiteraard bij. Jongeren krijgen groepsgerichte trainingen en individuele behandelingen."

Tijdens haar loopbaan merkte Pleun dat er in de omgeving maar weinig zinvolle dagbestedingsplekken zijn voor jongeren die in een moeilijke thuissituatie verkeren en in ieder geval tijdelijk geen school of werk hebben. "Veel van deze jongeren vallen uit en liggen thuis in bed, gamen de hele dag of hangen op straat. Daarom besloten we om deze uitvalsbasis voor de Alkmaarse jeugd te creëren."

In atelier Hemke toveren jongeren oude spullen om tot 'pronkuweeltjes', die ze dan verkopen in de winkel. "Bijvoorbeeld kleding van een overleden dierbare waar een sjaal of babykleedje van wordt gemaakt". Ook zijn de deelnemers verantwoordelijk voor de webshop en promotie via de social media. Pleun: "We bieden deze jongeren een veilige plek om kennis en positieve ervaringen op te doen, zodat zij het leven weer aankunnen."

Pleun en Lianne kunnen overigens goed vrijwilligers om hen en de jongeren een handje te helpen bij Hemke. Neem een kijkje op hemkeconceptstore.nl. (foto: NH Nieuws)
Pin It
Bekeken: 1971x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/