Was er een gouden tip die leidde naar de aanhouding van de twee jonge verdachten van de gewelddadige woningoverval in Schoorl? Over het antwoord op deze vraag verschillen een tipgever en een privé-detective van mening. Deze week bleek dat op 4 januari een Schoorlaar (16) en Alkmaarder (20) zijn aangehouden wegens betrokkenheid bij de overval. "Wél heel toevallig: ze zijn gepakt op de dag dat ik de tip gaf", aldus Alkmaarder Erik tegen mediapartner NH Nieuws en Duinstreek Centraal.

De slachtoffers loofden destijds 25.000 euro uit voor de tip die zou leiden naar de oplossing van de brute overval op 17 december. De vrouw des huizes werd die avond in het bijzijn van haar kinderen door een overvaller onder schot gehouden en met een pistool geslagen.

Het bedrag wordt niet uitgekeerd, volgens de door de familie ingehuurde privé-detective Gerard Wuite tegen Duinstreek Centraal. "Er is na mijn oproep in de media om informatie over deze zaak een gigantische berg tips binnengekomen. Al die splintertjes informatie zijn gecheckt en leidden naar deze twee verdachten", vertelt hij.

"Een gouden tip, met concrete informatie die voor een doorbraak zorgt en wettig en overtuigend bewijs, zat er niet tussen", legt Wuite uit. Dit tot frustratie van Erik, die ervan overtuigd is dat de jongemannen zijn aangehouden mede dankzij hem.

Op zijn werk zou Erik belastende informatie hebben gehoord over de roofoverval. "Ik deelde dit met recherchebureau Wuite en ging op 4 januari naar de politie om een verklaring af te geven. Die avond is een van de verdachten aangehouden. Sinds die dag zit ik ondergedoken, want ik word bedreigd door vriendjes van een van de jongens waar ik over verklaard heb." Volgens Wuite lijkt Erik het verhaal om te draaien. "Hij belde mij omdat hij bedreigd werd, mogelijk door jongens die met die overval te maken hebben."

Daarop adviseerde Wuite de man om daar aangifte van te doen. "Daarna vertelde hij wat hij van de zaak wist. Wij hadden toen al zoveel aanknopingspunten, zijn input maakte daar geen verschil in." Erik is volgens Wuite de enige tipgever die geld wil zien. "Het uitloven van tipgeld heeft ook als gevolg dat je gelukszoekers treft."

Erik geeft ruiterlijk toe dat het uitgeloofde tipgeld van 25.000 euro reden was om te praten, maar hij wilde ook iets goeds te doen. "Ik dacht: én gerechtigheid, én ik kan het geld goed gebruiken om mijn schulden af te lossen." Maar nu is er dus een patstelling. "Helaas wil de politie mij niks zeggen over de zaak en met Wuite kom ik niet verder."

"Het gaat bij mij om de feiten", zegt Wuite. "Dat heb ik Erik ook uitgelegd. En hem ook uitgenodigd voor een kop koffie om de zaak nog eens haarfijn uit de doeken te doen." De politie, maar ook Wuite, denkt dat er meer aanhoudingen volgen in deze zaak. "In het onderzoek komt naar voren dat deze twee verdachten mogelijk onderdeel uitmaken van een groep jongemannen die zich met criminele activiteiten bezighoudt in de regio Alkmaar, Bergen en Schoorl", is het enige dat Wuite er over kwijt kan. "Het onderzoek loopt nog."

NH Nieuws is ook bij de bewoners geweest en die willen niet reageren. Volgens Wuite zijn ze erg ontdaan door wat die avond in hun woning aan de Poelenburgerlaan is gebeurd. "Ze zijn wel opgelucht dat er verdachten zijn aangehouden, en dat er adequaat is gehandeld door de politie."
Pin It
Bekeken: 1810x
https://ee.itk.ac.id/data/