Zonder dat ze het van elkaar wisten hebben bij elkaar niet twee maar drie omwonenden een petitie ingediend tegen een fietssnelweg langs de Oude Veert in Alkmaar en Sint Pancras. Ook veel bewoners van 'de eilanden' in Vroonermeer-Zuid hebben getekend tegen de vervanging van het onverharde Vroonermeerpad door een breed fietspad. Initiatiefneemster Ingrid Nootebos: "Wat een onzinnig idee, dat is wat ik dacht toen ik ervan hoorde."

Ingrid kijkt uit op het water met aan de overkant de groenstrook die ze wil beschermen. Onder haar buurtgenoten verzamelde ze 150 handtekeningen tegen de komst van de doorfietsroute. De drie petitiehouders zijn het met elkaar eens: de strook natuur met egels, hazen en allerlei soorten vogels wordt ernstig verstoord als er allemaal fietsers en brommers doorheen rijden. Bovendien is het een losloopgebied voor honden en hun baasjes.

De snelfietsroute is onderdeel van het verkeersplan voor Sint Pancras en ook van het regionale fietsnetwerk waar de provincie en gemeenten aan werken. Een van de twee andere petitiehouders is Astrid Vreugdenhil uit Alkmaar.  "Ze willen een regionaal fietsnetwerk. En als Sint Pancras daaraan meewerkt, krijgen ze natuurlijk een potje geld. Maar in de plannen is helemaal niet meegenomen of de omwonenden er blij mee zijn of de natuur erbij gebaat is", zei ze tegen mediapartner NH.

Ingrid ging zelf langs de deuren voor de petitie, die ze naar beide betrokken gemeenten stuurde: "Als er nou niks was aan fietsroute, zou je mij niet horen klagen. Maar dit is helemaal niet nodig. Het is een onzinnig plan."

Gemeente Langedijk wacht alle reacties af en heeft nog niets besloten over de haalbaarheid. In maart neemt het college een besluit.

 
Bekeken: 1824x