Jarenlang daalde het aantal mensen dat deels of geheel in de WW zat gestaag, maar de coronacrisis bracht abrupt een einde aan die trend. Afgelopen jaar steeg het aantal WW-uitkeringen in Noord-Holland Noord met 34,1 procent. Vergeleken met Amsterdam en omliggende arbeidsregio's wordt onze regio enigszins gespaard, maar het nationale gemiddelde lag op 27,8 procent.

De zwaarst getroffen gemeente in regio Alkmaar is Bergen met een toename van 45 procent over heel 2020. Alkmaar kwam uit op 40,5 procent stijging, Langedijk op 38,4 procent en Heerhugowaard op 36,5 procent. Na de eerste lockdown herstelde de arbeidsmarkt, maar de latere maatregelen zorgden weer voor schade.

In de maand december steeg het aantal WW-uitkeringen in Bergen naar 361 (6,5%), in Alkmaar naar 1.890 (4,2%), in Langedijk naar 364 (12,0%) en in Heerhugowaard 860 (4,4%).

Vooral de horeca, detailhandel en de uitzendsector werden getroffen door de coronamaatregelen. Vanuit de eerste twee sectoren doen werkgevers een groot beroep op de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), maar dat voorkomt niet dat er toch veel ontslagen vallen. Ook in de cultuursector nam het aantal mensen met een WW-uitkering fors toe. In deze sector zitten ook veel zzp'ers, maar die komen vanzelfsprekend niet in de WW-cijfers voor.

Wat betreft leeftijdsverdeling zijn met name jongeren de klos. Velen van hen werken op tijdelijke basis of met uitzendcontracten, en dan ook nog eens in zwaar getroffen sectoren.
Pin It
Bekeken: 1868x
https://ee.itk.ac.id/data/