De tijd is nog niet rijp voor een publiekstrekker als de Alkmaarse kaasmarkt. Voor de tweede maal op rij gaat de markt dit jaar niet van start in de lente. "Misschien later in het seizoen, maar het ziet er nu niet gunstig uit", aldus kaasvader Willem Borst.

De kaasmarkt op vrijdagochtend is een eeuwenoude traditie, die teruggaat tot 1592. Het trekt toeristen uit binnen- en buitenland. De laatste jaren was er ook een aantal kleine versies op dinsdagavond. De bezoekersaantallen liepen daardoor op tot circa 175.000 per seizoen.

Borst verwacht dat het wel mogelijk is om in het toeristenseizoen kaasbootjes te laten varen door de grachten. Een handvol Langedijker vletten met een kaasdrager voer vorig jaar augustus door de grachten. Hier en daar trakteerden de kaasdragers op wat kaas voor toeristen. De bootjes zitten op anderhalve meter van het ’vasteland’ en stoppen alleen voor een snel fotomomentje. Borst denkt dat dat prima kan. "Het was kleinschalig, er was geen ophoping van publiek. Het heeft wel mooi weer nodig en daarom begint dat op zijn vroegst eind mei." Verder kan er volgens de kaasvader niet zoveel: "De Kaasmarkt is bedoeld om publiek te trekken. Tijdens een pandemie wil je dat niet", stelt de leider van de kaasdragers. Volgende week vergaderen de kaasbroeders nog een keer over de voorjaarsplannen, maar Borst is er weinig speelruimte voor een ander besluit.

Vorig jaar was het het eerste kaasmarktseizoen dat in vier eeuwen tijd werd afgeblazen. Nu is het de tweede keer. Borst geeft aan dat dat pijn doet bij hem en alle betrokkenen. Een negatief langetermijneffect verwacht hij niet. "We pakken gewoon de draad weer op zodra het kan. De traditie blijft aantrekkingskracht houden op toeristen."

Er is nog een kleine kans op een paar kaasmarkten in augustus of september, als de zon nog schijnt en de coronateugels wellicht los mogen. Uitstel hoeft geen afstel te zijn, beredeneert hij. Het is "makkelijk op te tuigen. We moeten even contact hebben met de kaasleverancier, maar de organisatie is binnen een week geregeld."
Pin It
Bekeken: 1352x
https://ee.itk.ac.id/data/