Het Alkmaarse bedrijf OpenWaste is op plek 25 geëindigd in de KVK Innovatie Top 100 van 2020. Een onafhankelijke jury, onder leiding van innovator Ruud Koornstra, maakt de ranglijst van de meest innovatieve midden- en kleinbedrijven eind vorige week bekend. Koning Willem-Alexander was virtueel aanwezig bij de prijsuitreiking. De slaaprobot van Somnox uit Delft werd uitgeroepen tot beste innovatie van het afgelopen jaar.

In veel gemeenten verzorgen meerdere bedrijven de inzameling van (bedrijfs)afval. Dikwijls rijden ze ongeveer dezelfde route en, vanwege beperkte inzameltijden, nog wel eens achter elkaar aan. OpenWaste zorgt er met een online platform voor dat de diverse bedrijven hun afvalinzameling kunnen bundelen. Met een neutrale, witte vuilniswagen wordt al het afval ingezameld.

Het bedrijf, gevestigd bij GP Groot in de Boekelermeer, stelt dat bundeling tot 60 procent aan verkeersbewegingen voor de afvalinzameling kan besparen. Dit vermindert verkeersdrukte en de kans op aanrijdingen, maar ook uitstoot van CO2 en NOx en fijnstof. Op dit moment is de besparing zo'n 120 kg CO2 per jaar. (foto: Susi Zijderveld)
Pin It
Bekeken: 1485x
https://ee.itk.ac.id/data/