Een groep Havo 4 leerlingen van het Jan Arentsz Alkmaar heeft meegedaan aan de scholierenchallenge van de provincie om een zonnepark aan de noordwestzijde van Schiphol te ontwerpen. Vrijdag presenteerden Puck, Mira, Sunny, Sabine, Lasse, Kamiel, Bart en Thomas hun ontwerp ‘De Blauwe Zonnebloem’ aan onder andere aan Jeroen Olthof, gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid. De jury was geïnteresseerd in het plan en de provincie gaat de haalbaarheid samen met de scholieren onderzoeken.

'De Blauwe Zonnebloem’ dankt zijn naam aan de blauwe, bloemvormige zonnepanelen. De speciale vorm trekt de aandacht vanaf de grond, maar vooral vanuit de lucht. Het team van Jan Arentsz nam ook de bescherming van de flora en de fauna mee in het plan, de techniek, de onderhoudskosten, de energieopbrengst en participatie van de omgeving. Er was ook nog nagedacht over poeltjes om zware regenval te bufferen.

Gedeputeerde Olthof: “Met de scholierenchallenge wil de provincie Noord-Holland zoveel mogelijk jongeren bereiken en hen kennis laten maken met politiek en het werk van de provincie. Het is goed om te zien dat de scholieren zo bewust bezig zijn met een duurzame toekomst. Er is uitgebreid over de verschillende aspecten nagedacht. Ik zag interessante dingen die we zeker voor ons project verder gaan onderzoeken. Dit doen we graag samen met de scholieren.”

De provincie wil een zonnepark van 1,8 hectare en ruim 5.000 panelen realiseren. Als alles volgens plan gaat, wordt van het voorjaar de omgevingsvergunning aangevraagd bij gemeente Haarlemmermeer.

De provincie organiseert jaarlijks een aantal praktijkgerichte scholierenchallenges in het kader van het scholierenprogramma ‘Baas van Noord-Holland’, die veelal gaan over circulaire economie, natuur, klimaatbestendigheid en duurzame bouw.
Pin It
Bekeken: 1576x
https://ee.itk.ac.id/data/