Alkmaar Centraal


Een orgelconcert bijwonen zit er nog eventjes niet in, maar er eentje bekijken en beluisteren kan wel. De Alkmaarse filmmaker Frits de Beer maakte een mooie registratie van Pieter van Dijk, terwijl de stadsorganist hij een prachtig muzikaal programma op de orgels van de Grote Kerk in Alkmaar speelde. Het concert staat tot en met 11 februari online op grotekerkalkmaar.nl.

Van Dijk begint op het oudste bespeelbare orgel van Nederland met het Balletto del Granduca van Sweelinck, wiens 400ste sterfjaar dit jaar wordt herdacht. Vervolgens speelt hij op het Van Hagerbeer/Schnitger orgel twee koraalbewerkingen van J.S. Bach. De klankkleuren die Schnitger in 1725 aan het orgel toevoegde zoals de Fagot, de Viool di Gamba en de nabootsing van de menselijke stem, de Vox Humana, worden hierbij gedemonstreerd. Ter afsluiting het virtuoze Prรคludium in C van Buxtehude, waarin op diverse wijzen het volle orgel tot klinken komt.

Wie graag in deze moeilijke tijden een donatie wil doen om voorstellingen in de Grote Kerk en De Vest te steunen kan dat doen via theaterdevest.nl/donatie/.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl