Alkmaar Centraal
00:00
55
00:00


Wel schaatsen, maar geen koek en zopie. IJsclub Thialf opende dinsdagmiddag als eerste in de regio de natuurijsbaan in Grootschermer. Meteen om drie uur meldden zich de eerste schaatsers.

Nadat hij zich heeft laten registreren bij de ingang gaat Steven van 12 als eerste het ijs op. "Heel leuk dat we dit weer een keer kunnen doen. De laatste keer dat ik op natuurijs stond is volgens mij alweer twee of drie jaar geleden," vertelt Steven tegen mediapartner NH Nieuws. De kwaliteit van het ijs is zo-zo. "Het is in ieder geval dik ijs, want hier zit helemaal geen water meer onder."

Alleen kinderen en jongeren onder de 18 jaar zijn welkom op de kleine natuurijsbaan in Grootschermer. "De spontaniteit is er zo wel een beetje vanaf, maar we kunnen niet anders", zegt voorzitter Klaas Schermerhorn van IJsclub Thialf, terwijl hij naar de borden wijst waarop alle coronaregels staan. "Voor de kinderen willen we dit gewoon heel graag doen, maar of de grote ijsbaan verderop ook open gaat, weten we nog niet. Dan hebben we veel meer toezicht nodig. Maar voorlopig is het ijs daar nog niet goed genoeg."

Voor Nathalie (10) is het een jaar geleden dat ze heeft geschaatst. "Maar dat was op de kunstijsbaan. Hier is het even wennen. Door de sneeuw schaatst het niet heel lekker."

Binnen een uur wordt het al flink drukker op de ijsbaan. Enkele ouders die hun kroost in de gaten houden, verzamelen zich aan de kant. De stoeltjes ver uit elkaar. Toeschouwers zijn niet toegestaan. Alleen één begeleidend ouder voor kinderen tot 12 jaar mag de baan op. Het mag de pret allemaal niet drukken. De schaatsers genieten. "Een beetje hobbelig door de sneeuw, maar goed te doen", vindt Thomas (14). "Echt sneeuwijs. Maar het is in ieder geval heel leuk dat het weer kan."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl