Bewoners aan de Picassolaan in Alkmaar zijn zich woensdagmiddag rot geschrokken door laagvliegende helikopters en mannen in uniform, die zich - bewapend met mitrailleurs - door de wijk bewogen. "Een georganiseerde oefening van de Dienst Speciale Interventies", verklaart een perswoordvoerder van de Landelijke Eenheid aan mediapartner NH Nieuws.

De Dienst Speciale Interventies traint regelmatig in woonwijken. Zo wordt er bijvoorbeeld geoefend op terroristische aanslagen, klopjachten en andere verdachte situaties. "We komen van alles tegen, dus moeten we ook realistisch blijven oefenen."

De oefening duurde de hele dag en leidde tot aardig wat commotie op sociale media. Bijzonder is de oefening niet, blijkt uit navraag bij de Landelijke Eenheid. "We zijn vandaag vanuit Amsterdam toevallig naar Alkmaar gevlogen, maar we doen deze trainingen door heel het land. Dat kan voor wat overlast zorgen, maar op die helikopters zit helaas geen fluistermodus."

De operatie werd van tevoren niet bekendgemaakt, waardoor nietsvermoedende bewoners vanmiddag even dachten dat ze waren beland in een soort oorlogsgebied.
Bekeken: 1791x