Blijkbaar zitten er ook schaatsliefhebbers in het bestuur van Hoogheemraadschap Noord-Hollands Noorderkwartier. Vorige week dinsdag werd nog gemeld dat de waterstand op de meeste plekken nog te hoog was om daar de gemalen uit te zetten, maar mediapartner NH Nieuws vond uit dat ze woensdag toch stil zijn gezet om Koning Winter een handje te helpen. Sinds maandagochtend draaien ze allemaal weer volop, ook om het smeltwater en de verse regenval weg te pompen.

Voor veel problemen zorgt het smeltwater echter niet. Marko Cortel van HHNK: "We hebben 450 gemalen die allemaal aangaan, maar ijs en sneeuw smelten geleidelijk. En als je met de sneeuw gaat staan zie je het al, dan gaat er allemaal lucht uit. Als je 10 centimeter sneeuw in een emmer laat smelten, is het nog maar 1,5 centimeter water". Er zijn ook maar een paar meldingen van waterlast bij de meldkamer van de hulpdiensten binnengekomen.

Een collega uit het Rijnland vult hem aan: "We proberen zo min mogelijk te pompen als het echt hard vriest. Maar sommige gemalen moeten we laten pompen omdat er altijd uit de ondergrond wat water komt". Hij beseft zich dat dit risico's met zich meebrengt voor schaatsers. Het ijs kan wat gaan zweven en als het dooit, smelt het ijs sneller vanaf de onderkant.

Het ijs brengt geen schade toe aan de gemalen, maar ze kunnen er wel door vastvriezen. "Die staan al uit sinds woensdag, het is een rotklusje om het ijs er vanaf te halen, maar het is wel iets gangbaars."
Bekeken: 2138x