Afgelopen jaar werden veel bruiloften vanwege het coronavirus afgelast of verplaatst. The Perfect Wedding, een toonaangevende trouwwebsite publiceerde cijfers over het aantal huwelijken dat in verschillende gemeenten in Noord-Holland duidelijk afnam ten opzichte van 2010. Landelijk gaat het om een afname van ruim twintig procent.

Ook in onze regio is het aantal gesloten huwelijken afgenomen: Bergen en Heiloo noteerde een daling van rond de vijf procent en doen het daarmee het beste. De grootste daler is Heerhugowaard met een afname van bijna acht procent. In Alkmaar werden ruim zes procent minder huwelijken gesloten, net als in Langedijk.

Ook Buitengewoon Ambtenaren van de Burgerlijke Stand (BABS) zien het trouwen afnemen en bevestigen de cijfers. Het geregistreerd partnerschap daarentegen blijft onverminderd populair.

"Mensen zijn denk ik ook heel erg uitgeweken naar de geregistreerde partnerschappen. Het kent natuurlijk wettelijk gezien minieme verschillen. Door de corona hebben mensen dan alles geregeld.", zo meldt zelfstandig ceremoniemeester en trouwambtenaar Esther Aalberts-Kalma van Trouw met Liefde. Volgens haar ligt de nadruk nu meer op de beleving: intimiteit, interactie en vooral kwaliteit worden tijdens bruiloften ingezet.

Ook Karin Ossebaar-Schrader is als BABS actief binnen de trouwsector. Zij ziet ook andere ontwikkelingen: “Eigenlijk zijn de mensen die wel trouwen niet zo heel teleurgesteld en gaan veel mensen volgens plan verder. Sommigen vinden het ook wel lekker makkelijk, omdat ze niet veel mensen hoeven uit te nodigen. De groep is nooit groter dan tien mensen. Anderen bedenken een alternatief, zoals een puzzeltocht door de stad, zodat ze er buiten nog iets van kunnen maken."

Of de trouwcijfers na de coronamaatregelen weer flink zullen stijgen, zullen we moeten afwachten. Aalberts-Kalma is in ieder geval positief: "Ik heb het idee dat mensen heel erg aan het uitstellen zijn en dat zodra er zicht is op perspectief, er een enorme run gaat komen op bruiloften."(Foto: Pexels/Deesha Chandra)
Bekeken: 2195x