De avondklok wordt op last van de rechtbank in Den Haag per direct opgeheven. De avondklok is ingesteld op basis van een noodwet, waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder de Eerste en Tweede Kamer. Maar de rechtbank oordeelde dinsdagochtend dat van zo'n noodsituatie geen sprake is, "zoals het geval is bij een dijkdoorbraak". De zaak was aangespannen door Viruswaarheid.

Door de uitspraak wordt de avondklok per direct opgeheven. Volgens een woordvoerder van de rechtbank is een hoger beroep in de zaak wel mogelijk, maar kan de avondklok alleen weer worden ingesteld als het hoger beroep in het voordeel van de overheid uitpakt.

+++

UPDATE: Het kabinet legt zich daar niet bij neer. De Nederlandse Staat gaat het opheffen van de avondklok aanvechten. Via een zogeheten spoedappèl wordt de rechter gevraagd de uitspraak in afwachting van het hoger beroep te schorsen. Het verzoek om schorsing dient dinsdagmiddag om 16.00 uur. De landsadvocaat vraagt om de avondklok te kunnen voortzetten.

+++

De rechtbank oordeelde dinsdag dat er geen sprake was van een noodsituatie, omdat er al ruim vóór de invoering van de avondklok werd gesproken over de verregaande maatregel. Daardoor was er geen sprake meer van "superspoed", aldus de persrechter. Een dergelijke noodsituatie is een vereiste voor het gebruik van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag waarmee de avondklok is ingesteld.

"De rechter heeft meegewogen dat er sprake is van een pandemie, dat er sprake is van een virus dat ook muteert, en de grote druk op de zorg. Het is een tijd van grote zorgen en moeilijke beslissingen. Maar ook, en juist, de ingrijpende maatregelen zoals de avondklok moeten op een goede wet gebaseerd zijn."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl