Alkmaar Centraal


Op klaarlichte dag klonken dinsdagmiddag ineens meerdere schoten bovenaan de strandopgang. Dagjesmensen, maar ook personeel van de strandtenten en omwonenden kregen mee dat iemand werd neergeschoten op de parkeerplaats van Bergen aan Zee en dat het slachtoffer later tevergeefs werd gereanimeerd in het Bergense centrum. De politie speurt sindsdien naar de schutter.

Het is rond 15.30 uur als een strandbezoeker uit Brabant tijdens zijn frisse neus opschrikt. "Ik dacht meteen: dit klinkt niet als zo'n vlaggentouwtje aan een paal, dit zijn schoten", vertelt hij tegen mediapartner NH Nieuws;  alle gesproken mensen willen anoniem blijven. En dat heeft hij goed gehoord. Er is iemand neergeschoten op de parkeerplaats naast het standbeeld van Jonas en de Walvis. Kogelhulzen, twee mutsen en kriskras neergezette auto's zijn stille getuigen.

Een omwonende zag het voor haar ogen gebeuren: "Ik wilde echt net van huis vertrekken toen 'ie hier (ze wijst naar het politielint) werd neergeschoten. Hij viel zo om", vertelt ze, nog maar net bekomen van de schrik. Kort daarna stuift een witte auto met witte kentekenplaat en rode letters -met vermoedelijk de dader(s)-  er vandoor.

Meerdere omstanders vertellen tegen NH Nieuws dat ze daarna mensen het slachtoffer een auto in hebben zien tillen. "Hij paste niet, dus ze waren zijn benen naar binnen aan het duwen", aldus een eigenaar van een strandtent. Waarop ook die auto via de Zeeweg wegreed.

Die tweede auto reed naar het centrum van Bergen, blijkt even later. Op dat moment zijn er al politie-eenheden onderweg naar Bergen aan Zee. Volgens een medewerker van een groentezaak die uitkijkt op de Stationsstraat wordt de auto met het slachtoffer daar door de politie gestopt.

Andere mensen zien dat het slachtoffer vervolgens van de achterbank wordt getrokken door politieagenten. "Ik zag hem alleen daar op straat liggen", aldus een omstander. Daarop wordt reanimatie gestart, is ook te zien op foto's, maar dit mocht niet baten. Het slachtoffer overleed ter plekke. Het is nog niet duidelijk om wie het gaat.

De politie laat dinsdagavond weten dat er nog niemand is aangehouden. "We zijn door heel Nederland op zoek naar de dader", aldus woordvoerder Erwin Sintenie. Bij de rotonde aan het einde van de Bergerweg stond een politiemotor en ook op de A9 van Alkmaar in de richting van Amsterdam stonden na de schietpartij bij elke afslag en op elke parkeerplaats politieauto's te posten.

De rol van de inzittenden van de auto waarin het slachtoffer van het strand naar het centrum is gebracht, wordt wel onderzocht. "Zij zijn voor zover ik weet geen verdachten, maar kunnen wel belangrijke getuigen zijn", aldus woordvoerder Erwin Sintenie.

Op dit moment staan alle scenario's open en wordt op meerdere plekken in het dorp onderzoek gedaan. In ieder geval dus bij het Van der Wijckplein, aan de Stationsstraat, maar ook aan de Zeeweg. Er zouden camerabeelden in beslag zijn genomen door de politie, maar dat kon de woordvoerder niet bevestigen.

Terug naar de strandopgang. Het wordt al donker en de politie heeft de hele parkeerplaats inmiddels ruimschoots afgezet. Het is wachten op de Forensische Opsporing, maar die heeft 'drie plaatsdelicten' te onderzoeken - weet een agent te vertellen. De wind begint flink op te steken.

Het personeel van één van strandtenten (open voor warme drankjes to go) laat weten geschrokken te zijn. Even daarvoor was een groepje bij hun koffie wezen halen. Een man haalde een dik pak geld uit zijn zak. "Maar verder weten we echt helemaal niks. Laat ons verder maar even."

De strandbezoeker uit het zuiden die de schoten hoorde zit samen met twee anderen op een bankje met een afgehaalde warme chocomel. Het is wachten tot hij eindelijk weer bij zijn auto kan, die op de plaats delict geparkeerd staat. "In Brabant hoor ik dit wel vaker, een schietpartij, maar ik wist niet dat dit in Bergen aan Zee ook gebeurde."

UPDATE: Slachtoffer dodelijke schietpartij Bergen is Colombiaan, vluchtauto wellicht gevonden in Egmond

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl