De Rekervlotbrug over het Noordhollandsch Kanaal bij Koedijk is minstens enkele weken buiten gebruik, en misschien wel langer. De brug werd vorige week maandag aangevaren door een schip. Volgens gedeputeerde Jeroen Olthof is de schade ’aanzienlijk’. Een planning voor het herstel kan pas gemaakt worden nadat de schaderapportage binnen is. Die wordt pas over twee weken verwacht.

Dat meldde de gedeputeerde maandagavond in de provinciale Statencommissie Mobiliteit & Bereikbaarheid, na vragen van VVD-Statenlid Grethe van Geffen. Zij vroeg zich af of dit een langdurige kwestie wordt, of kan er snel iets voor fietsers en voetgangers geregeld kan worden. Volgens gedeputeerde Olthof is er niets duidelijk voordat de schaderapportage er is.

De moderne vlotbrug over het Noordhollandsch Kanaal voor fietsers en voetgangers bij De Landman maakt deel uit van een fietsroute tussen Bergen en Alkmaar-Noord. De brug werd in 2012 officieel geopend, na jarenlange vertragingen bij de bouw. Sindsdien heeft de brug opvallend veel technische problemen. Dat begon al vijf dagen na de officiële opening, toen de wielen van het bovenste ponton door het onderste zakten door een ontwerpfout. Daarna zijn er weinig onderdelen die niet voor een stremming hebben gezorgd: software, lagers, kabelrupsen, noem maar op

De provincie is eigenaar van de brug. De aanleg kostte 8,6 miljoen euro. Zelfs een extra budget van 650.000 euro voor herstelwerkzaamheden is al volledig benut. Door alle problemen staat de brug bekend als ’de flopbrug’, ’de duurste duikplank van Nederland’ en ’de brug der zuchten’. Fietsers tussen Bergen en Alkmaar-Noord moeten tot de reparatie enkele kilometers omfietsen via Schoorldam of de Koedijkervlotbrug en de Kogendijk.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl