Alkmaar Centraal


Gemeente Alkmaar is nog altijd bezig om het kijken wat de beste tijden zijn om de beweegbare spitspaal in de Herenweg in te zetten. In 2017 werd al geƫxperimenteerd met het tijdstip waarop de paal omlaag gaat, maar daarna is er een wegreconstructie geweest en door corona hebben de huidige waarnemingen weinig waarde. Op 1 maart, wanneer alle scholen (waarschijnlijk) weer open gaan, start een nieuwe testfase.

De spitspaal in de Herenweg werd in 2007 geplaatst om de drukte, onder andere door sluipverkeer, terug te dringen. Dat bleek een succes en in 2011 besloot het gemeentebestuur de paal te laten staan. Maar zeker niet iedereen was er blij mee, in het bijzonder mensen die met de auto of bestelbus om moesten rijden voor hun werk of om kinderen naar school te brengen. Gemeente Alkmaar gaf in 2017 gehoor met een experiment. De paal stond drie maanden lang niet van 06:00 tot 09:00 uur omhoog, maar tot 08:15 uur. Dat leverde weer protest op van de Fietsersbond over de risico's voor alle fietsers en ook omwonenden vonden het onveiliger. Het werd weer 09:00 uur.

Wel wilden gemeenten Alkmaar en Langedijk verkeerstellingen doen om het optimale tijdstip vast te stellen. Tussentijds is de weginrichting aangepast en is weer gekeken, maar door de coronaregels is de data van de afgelopen tien maanden vrij nutteloos. Aangezien alle scholen op 1 maart (hopelijk) weer open gaat, start die dag een nieuwe testfase. Tot en met 24 maart gaat de paal wekelijks een half uur eerder omlaag.

Later in het jaar, wanneer Nederland zijn draai weer een beetje heeft gevonden, wordt nogmaals getest en daarna zullen na vier jaar eindelijk definitief de spitspaaltijden voor de Herenweg worden vastgesteld.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl