Gemeente Alkmaar is nog altijd bezig om het kijken wat de beste tijden zijn om de beweegbare spitspaal in de Herenweg in te zetten. In 2017 werd al geëxperimenteerd met het tijdstip waarop de paal omlaag gaat, maar daarna is er een wegreconstructie geweest en door corona hebben de huidige waarnemingen weinig waarde. Op 1 maart, wanneer alle scholen (waarschijnlijk) weer open gaan, start een nieuwe testfase.

De spitspaal in de Herenweg werd in 2007 geplaatst om de drukte, onder andere door sluipverkeer terug te dringen. Dat bleek een succes en in 2011 besloot het gemeentebestuur de paal te behouden. Maar zeker niet iedereen was blij met de versperring, in het bijzonder mensen die met de auto om moesten rijden voor hun werk of om hun schoolgaande kinderen. Gemeente Alkmaar gaf in 2017 gehoor met een experiment. De paal stond drie maanden lang niet tussen 06:00 tot 09:00 uur omhoog, maar ging om 08:15 uur al omlaag. Maar dat leverde weer protest op van de Fietsersbond over de risico's voor alle fietsers en ook omwonenden vonden het onveiliger.

Het werd weer 09:00 uur, maar de gemeente liet verkeerstellingen doen om het optimale tijdstip vast te stellen. Tussentijds is de weginrichting aangepast en is weer gekeken, maar door de coronaregels is de data van de afgelopen tien maanden vrij nutteloos. Aangezien alle scholen op 1 maart (hopelijk) weer open gaat, start dan een nieuwe testfase. Tot en met 24 maart gaat de paal telkens een half uur eerder omlaag.

Later dit jaar, als Nederland zijn draai weer een beetje heeft gevonden, wordt nogmaals geëxperimenteerd met de paal en dan zal na vier jaar eindelijk een definitief besluit komen over de tijden.
Pin It
Bekeken: 2439x
https://ee.itk.ac.id/data/