Twee minderjarige Alkmaarders die vorig jaar brand stichtten bij bij de middelbare school PCC Fabritius in de wijk De Hoef krijgen honderd uur werkstraf en moeten 100.000 euro schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar donderdagmiddag bepaald. Er waren twee weken geleden werkstraffen van 120 en 150 uur geëist.

De jongens staken een meegebrachte fietsband in brand door middel van wasbenzine. Hoewel de daders nog geprobeerd hebben om de brand uit te trappen was er al snel geen houden meer aan. De twee renden weg zonder de brandweer te bellen.

De rechter vond dat de jonge Alkmaarders hadden kunnen weten dat hun daden grote gevolgen zouden hebben. "De brand heeft niet alleen gezorgd voor enorme financiële schade, maar ook voor veel overlast bij alle betrokkenen. Door de brand konden de leerlingen en de docenten maanden niet op hun school terecht", aldus de rechter.

De rechter geloofde dat de twee jongens spijt hadden van de brandstichting en dat ze nooit hadden gewild dat een deel van de school afbrandde. Toch werd het de twee wel aangerekend. Hoewel de advocaten van de jongens hun best deden om de rol van hun cliënten te bagatelliseren, had dit uiteindelijk niet veel zin.
Bekeken: 2421x