Thunnissen Bouw uit Heemstede heeft de openbare aanbesteding gewonnen voor de sloop van de oude Sint Matthiasschool aan de Coorntherkade in Oud-Overdie. Wethouder Paul Verbruggen en Roel van Drongelen van Thunnissen tekenden deze week het contract dat de bouw mogelijk maakt. Op deze locatie mag de projectontwikkelaar twaalf eengezinswoningen bouwen. Het woningbouwplan gaat ’De Alkmaarse School’ heten, met een verwijzing naar de basisschool die hier sinds 1952 stond.

De naam is ook een knipoog naar de bouwstijl, die is geinspireerd door De Amsterdamse School. Die architectuurstroming werd tussen 1911 en 1930 bekend door creatief gebruik van baksteen en dakpannen en afwisseling van rechte en ronde hoeken.

De gemeente Alkmaar ontving twintig inzendingen bij de openbare aanbesteding. Volgens Paul Verbruggen draaide het om het beste plan tegen de beste prijs: "Het plan is een mooi voorbeeld van de gemeentelijke ambities voor binnenstedelijke herontwikkeling. Kwalitatief, duurzaam en Thunnissen realiseert op korte termijn twaalf nieuwe woningen in een krappe woningmarkt."

De woningen zijn verdeeld in twee blokken. Op de hoek van de Coornhertkade springt een ronde hoek in het oog met daarnaast een integraal mee ontworpen cluster van bergingen. De twee woonblokken zijn vijftien meter uit elkaar geplaatst waardoor er een open ruimte ontstaat. Daar komt een nieuwe verbinding tussen de Oosterhout en Oud-Overdie. M3 Architecten uit Rijswijk tekent voor het ontwerp.

Tegen de sloop van de oude Sint-Matthiasschool was veel protest vanuit de buurt. Een meerderheid van de gemeenteraad vond echter dat de buurt en erfgoedorganisaties eerder hadden moeten protesteren. In december besloot de gemeenteraad daarom het bestemmingsplan voor woningbouw op deze plek vast te stellen.

Naar verwachting start de verkoop in het derde kwartaal van 2021. Thunnissen heeft al een website in de lucht voor de potentiële kopers.

 
Bekeken: 2489x