Binnen korte tijd vindt de aftrap van het vaarseizoen plaats. Vanaf maart zal het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier daarom samen met Rijkswaterstaat particuliere booteigenaren in Noord-Holland controleren op het juiste gebruik van aangroei werende verf of antifouling. Het doel is tijdens controles te informeren over de impact van schadelijke stoffen die in het water terecht komen.

Bij het vaarklaar maken brengen booteigenaren een nieuwe laag antifouling aan op de onderkant van de boot. Dat voorkomt het aangroeien van algen, wieren en schelpen op de romp, maar bevat ook veel zware metalen, zoals zink en koper en soms zelfs middelen die in Nederland verboden zijn. De verf heeft dan flinke impact op het watermilieu en op de gezondheid. De verf kan zelfs schadelijke effecten hebben op de gezondheid van de persoon die het aanbrengt. 

Wanneer er sprake is van gebruik van een niet goedgekeurde antifouling, riskeert de booteigenaar een boete en moet de aangebrachte beschermingslaag van de boot worden verwijderd, laat HHNK weten.
Pin It
Bekeken: 2166x
https://ee.itk.ac.id/data/