VVD Alkmaar maakt zich zorgen over het aantal inbraken en insluipingen en het aantal pogingen daartoe in de gemeente. Maar nog meer maakt de fractie zich zorgen over iets waar weinig aandacht voor is: hoe vaak het tegenwoordig voorkomt dat meiden en vrouwen worden lastig gevallen en geïntimideerd op straat. Fractieleider John van der Rhee spreekt uit eigen ervaring, of eigenlijk die van zijn dochters van 16, 18 en 20 jaar. Openhartig vertelt hij ervaringen van zijn toch zeker niet bang aangelegde meiden en roept om een aanpak zoals in Rotterdam.

Van der Rhee wist wel dat zijn dochters soms lastig gevallen werden in de stad, maar de ernst werd hem pas duidelijk toen een gesprek ontstond naar aanleiding van de moord op Sarah Everhard. De 33-jarige Londense raakte op 3 maart vermist en werd zeven dagen later vermoord teruggevonden.

"Lopen of fietsen langs de Hoornse Vaart is een marteling, ook overdag, want hier zijn mannelijke voetgangers, fietsers en scooterrijders, die intimiderend roepen, sissen en intimiderend gelijk op blijven gaan", kreeg Van der Rhee van zijn meiden te horen. "En als je alleen bent, ga je als jonge meid of vrouw maar beter het park, welk park dan ook in Alkmaar, niet in. In de binnenstad kan het overal gebeuren, maar beruchte plekken zijn de Dijk, de omgeving van de Herenstraat bij de Friesche Brug, met coffeeshop en kroeg op de hoek, en elke smalle straat."

"Toen mijn stoere oudste dochter van 20 een vriendin wegbracht naar de bushalte op de Nieuwe Schermerweg, nam zij haar fiets mee. Het viel mij niet echt op, maar bleek een standaard actie van haar te zijn. 'Ja, pap, dan hoef ik niet alleen terug te lopen over de Rijnstraat'". Kort geleden nog werd ze op de Nieuwe Schermerweg door twee gasten op een scooter nog uitgemaakt voor hoer, omdat ze niet reageerde op hun 'hey schatje, wil je neuken'. Overigens waren ze dusdanig afgeleid dat ze een bochtje misten en hard op de grond klapten.

"Mijn jongste dochter van bijna 16 heeft standaard haar sleutels tussen haar vingers paraat, als zij alleen loopt. Mijn dochter van 18 heeft standaard niet allebei haar oortjes in op straat, omdat zij wil horen of er iemand te dichtbij komt. Alle drie sturen ze als zij alleen op pad zijn standaard hun live-locatie in de gezins-whatsapp groep", Van der Rhee wil benadrukken dat zijn dochters bepaald niet bang aangelegd zijn. "Maar als zij alleen op straat lopen in onze stad zijn zij altijd op hun hoede. Zij voelen zich zeer onveilig. Met hen, en dat hoef ik onze vrouwelijke collega’s vast niet te vertellen, geldt dat voor veel, veel te veel meiden en vrouwen."

"En dat ligt aan mannen", wijst de VVD-fractieleider de vinger. "Want er is blijkbaar een cultuur ontstaan, die ik weiger te erkennen als normaal, waarin meiden en vrouwen blijkbaar bejaagd en verbaal belaagd mogen worden. Dat dit klaarblijkelijk niet alleen door een paar kansloze randdebielen gebeurt, blijkt uit de veelvoud van klachten en ervaringen, in mijn gezin, in de VVD-fractie, bij vrienden en familie."

"En het zijn niet alleen maar, zoals het vooroordeel luidt, de 'getinte buitenlanders'", benadrukt Van der Rhee. "Nee, het is breder; het zijn oudere mannen en jongere jongens, kansrijk en kansarm. Blijkbaar worden deze misbaksels niet gecorrigeerd, door hun moeders, door hun zussen, of door hun broers, vaders of vrienden. Deze bizarre straatcultuur is blijkbaar 'normaal' geworden."

Niet wat de Alkmaarse VVD betreft. De fractie wil een plan van aanpak à la Rotterdam, dat op vier pijlers rust: straatintimidatie wettelijk strafbaar maken, voorlichting / campagnes, focus op slachtoffers en omstanders in de vorm van bijvoorbeeld hulp, en focus op de plegers. De focus op de plegers gaat om het in kaart brengen van wie het zijn, waar en wanneer straatintimidatie regelmatig voorkomt en om gedragsverandering.

De fractie vraagt burgemeester Emile Roemer om samen gemeente Rotterdam een vuist te maken tijdens de kabinetsformatie. Van der Rhee: "Wie is de baas op straat? Het onopgevoede, misdragende en intimiderende tuig, al dan niet getint of kaaskop? We moeten de Alkmaarse straten en parken weer terug geven aan de meiden, de vrouwen en dus aan onszelf. De Alkmaarse VVD weet het antwoord wel, en verwacht een stevige toezegging van de portefeuillehouder."
Pin It